Pääkirjoitus | 20.04.2023 10:22

Villi pohjola

Elokuvan pääosissa ovat Elina Pohjanpää sekä Tapio Rautavaara Tundra-Taunona. Elokuvan jatko-osat ovat Villin Pohjolan kulta ja Villin Pohjolan salattu laakso. Lajityypiltään elokuvat ovat osin komediallisia parodioita, osin lännenelokuvia mukailevia seikkailuja.

Hieman samat lajityypit ovat käyneet mielessä seuratessa Turun kaupungin omistamien rakennusten vaiheita Pohjois-Turussa. Asukkaille tilakysymykset eivät ole parodiaa eivätkä seikkailua, vaan totisinta totta. Varsinkin niille perheille, joita esimerkiksi Jäkärlän koulun väistötila-asia koskee. Koulun viereen ajateltujen tilaelementtien sijaan väistötila löytyykin kymmenen kilometrin päästä.

Jäkärlän koulun vanhin osa on valmistunut vuonna 1958, siis aikana, jolloin Maarian kunta oli vielä olemassa. Paattisten aluetalo valmistui vuonna 1972 aluksi Paattisten kunnantaloksi. Nyt Jäkärlän koulu menee syksyllä käyttökieltoon. Aluetalon kohtalosta Turku päättää ensi syksyllä.

Osalle maarialaisia ja paattislaisia on tuttu Runosmäessä oleva Turun Lyseon koulurakennus, jossa he kävivät yläkoulunsa, josta osa jatkoi Lyseon lukioon. Koulu on valmistunut vuonna 1994. Sen toiminta siirtyi väistötiloihin vuonna 2020, koska rakennus oli huonossa kunnossa. Viime helmikuussa kaupunginhallitus päätti, että rakennus puretaan.

Nyt voisikin siteerata Pekka Puupää -elokuvien Pätkää (Masa Niemi): ”Asiahan ei minulle kuulu, mutta miksi, koska ja miten kaupungin rakennukset ovat päässeet noin huonoon kuntoon.”

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.