Pääkirjoitus | 13.04.2023 00:00

Kuluttavaa hommaa

 Ylen Kiveen hakatut-sarjassa Arto Teronen ja Jouko Vuolle muistelevat Hietaniemen hautausmaalla psykiatri, kirjailija ja jazzmuusikko Claes Anderssonia (1937—2019). Andersson toimi myös kulttuuriministerinä (1995—1998), kansanedustajana (1987—1999 ja 2007—2008), presidenttiehdokkaana vuonna 1994 sekä Vasemmistoliiton puheenjohtajana 1990—1998.

Teronen ja Vuolle kertovat ohjelmassa, että Andersson lopetti tupakoinnin tultuaan poliitikoksi. Hän ei halunnut näyttää huonoa esimerkkiä ja niin tupakat katosivat valokuvista. Anderssonin politiikkovuosina ei tunnettu somea eikä poliitikkoja löytynyt iltapäivälehtien Viihdeuutiset-otsikon alta. Nykyään otsikoihin olisivat todennäköisesti tulleet Anderssonin peliriippuvuus, kuusi lasta ja puolisot.

Kun pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti, ettei hän tavoittele puolueensa puheenjohtajuutta, hän kertoi yhdeksi syyksi kuluttavat vuodet pääministerinä. Kestokykyni ja kantokykyni on ollut rajoituksella, Marin sanoi tiedotustilaisuudessaan. Ilmoitus ei herättänyt sympatiaa somessa. Pikemminkin vähäteltiin. ”Kyllä tuossa asemassa ja tuolla palkalla stressiä pitää kestääkin.” Samalla moni jo kaivaa popcornit esille ja odottaa, koska seuraava pääministeri joutuu tulilinjalle, kuka seuraava pääministeri sitten onkaan.

Onko johtavien poliitikkojen elämästä tullut liian kuormittavaa, julkisuudessa oloa viikot läpeensä vuorokauden jokaisena tuntina? Alexander Stubb (pääministerinä 2014—2015) sanoi Ylen Politiikka-Suomi-dokumentissa näin: Valitettavasti, kun olet pääministeri, hirveän moni ihminen haluaa, että sinä epäonnistut.

Pitäisikö huolestua? Kuluneen 20 vuoden aikana Suomella on ollut kahdeksan pääministeriä. Elon laskuopin mukaan siitä tulee kaksi ja puoli vuotta per pääministeri.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.