Pääkirjoitus | 02.03.2023 10:56

Vaaleihin tasan kuukausi aikaa

Kevään eduskuntavaalien aikataulu on tänään edennyt päivään, jolloin ehdokasasettelu vahvistetaan vaalipiirilautakunnissa. Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelussa julkaistaan koko maan ehdokkaiden lukumäärä yhteensä sekä vaalipiirikohtaiset ehdokkaiden lukumäärät. Sivun vaalipiirilinkeistä löytyvät vaalipiirikohtaiset ehdokaslistojen yhdistelmät. Jokaisesta ehdokkaasta kerrotaan ehdokasnumero, nimi, arvo, ammatti tai toimi sekä kotikunta.

Kotimaan ennakkoäänestys alkaa 22. maaliskuuta ja päättyy 28. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on 2. huhtikuuta.

Vaaleissa on valinnanvaraa. Suomessa on tällä hetkellä 24 rekisteröityä puoluetta. Näistä suurin osa on asettanut ehdokkaita Varsinais-Suomessa. Varsinais-Suomen vaalipiiristä valitaan 17 kansanedustajaa. Nykyisessä eduskunnassa Varsinais-Suomesta perussuomalaisilla on neljä kansanedustajaa, samoin kokoomuksella, SDP:llä on kolme, vasemmistoliitolla kaksi, samoin keskustalla, vihreillä yksi ja RKP:llä yksi kansanedustaja. Vuoden 2019 vaaleissa Varsinais-Suomen suurin puolue oli perussuomalaiset 19,1 prosentin kannatuksellaan. Varsinais-Suomen äänestysprosentti oli 73,3.

Siinä olivat askelmerkit tuleviin vaaleihin. Vaalikampanjat aktivoituvat, kun ehdokkaat saavat numeronsa. Vaalikahveja ja vaalimakkaroita on tarjolla toreilla ja kävelykaduilla.

Vaalien teemoina ovat arvatenkin valtion talous, valtion velka, maan turvallisuus, yllättäviin tilanteisiin varautuminen, koulutus, työllisyys sekä energian hinta.

Mutta kävi vaaleissa miten kävi, monien uimahallien saunanlaudeparlamentti on jälleen yhtä mieltä yhdestä asiasta: oli hallitus mikä tahansa, ei se kuitenkaan mitään osaa.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.