Pääkirjoitus | 23.02.2023 19:33

Historiasta uskoa omaan asiaan

Antiikin olympialaisia järjestettiin noin tuhannen vuoden ajan vuoteen 393 saakka. Kisojen ajaksi julistettiin aselepo, joka suojasi kisoihin matkaavia ja sieltä palaavia.

Pekingin talviolympiakisat järjestettiin viime vuonna. Kisat päättyivät 20. helmikuuta. 24. helmikuuta Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Venäjä miehitti Krimin helmikuussa 2014. Lieneekö sattumaa, mutta Sotšin talviolympialaiset järjestettiin helmikuussa 2014. Venäjän ja Georgian välinen sota käytiin elokuussa 2008. Samaan aikaan Pekingissä järjestettiin kesäolympialaiset.

Presidentti Putin on puheissaan hakenut tukea Venäjän toimille historiasta. Hän siis tietänee olympiakisojen historian aselepovaatimuksen, mutta on ollut siitä piittaamatta. Putinille historia kertoo Venäjän suuruudesta. Jo vuonna 2018 Helsingin Sanomat kirjoitti, että Venäjän kouluissa historian opetus vahvistaa isänmaallisuutta. Halutaan luoda suuri kansallinen kertomus.

Mauno Koivisto julkaisi vuonna 2001 kirjan Venäjän idea, jossa hän luotaa Venäjän ja venäläisyyden ydintä. Venäjälle tärkeintä on saada uusia maa-alueita, levittää uskontoa ja yhdistää slaavit Venäjän johtoon. Kuulostaako tutulta?

Kirjallaan Koivisto halusi muistuttaa, minkä vieressä elämme ja miten Venäjä meihin vaikuttaa. Vuosi sitten alkanut sota muutti ratkaisevasti Suomen asemaa. Olemme matkalla Naton jäseneksi. Sota muutti myös ulkomaankauppaa, turismia ja energiataloutta. Esimerkiksi viime vuonna tuulivoimaloiden tuotanto kasvoi 41 prosenttia verrattuna edelliseen vuoteen. Suomen sähkönkulutuksesta katettiin tuulivoimalla noin 14 prosenttia.

Suomessa haetaan kansallisesti ratkaisuja sodan aiheuttamiin energian ja talouden ongelmiin, mutta perussyy, sota Ukrainassa, jatkuu edelleen. Se ei unohdu, eikä saa unohtua.

Huomenna kirkonkellot soivat rauhaa ja tukea Ukrainalle sodan alkamisen vuosipäivänä.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.