Pääkirjoitus | 16.02.2023 13:26

Kohti talvilomaa

Ensi viikolla on koululaisten ja monen palkansaajankin talviloma, jota vielä muutama vuosi sitten kutsuttiin hiihtolomaksi. Kauniaisten Kaunis Grani -paikallislehden mukaan Grankulla samskolan rehtori Magnus Hagelstam aloitti koulussaan pakollisen hiihtopäivän 1910-luvulla. Kauniaisissa hiihtopäivästä tuli viikon mittainen urheiluvapaa vuonna 1927.

Liikuntatieteellisen Seuran mukaan hiihtoloma olisi saanut alkunsa Kouvolassa vuonna 1926, jolloin voimistelunopettaja Santeri Hirvonen esitti ajatuksen hiihtolomasta. Hirvosen mielestä lapset tarvitsivat vaihtelua koulussa istumiseen.

Kouluissa hiihtolomat alkoivat virallisesti vuonna 1933. Aluksi hiihtolomia pidettiin oppikouluissa. Ajatuksena lienee ollut "lukutoukkien" ulkoiluttaminen. Hiihtoloma tuki myös maanpuolustustyötä. Vuotta myöhemmin hiihtolomat alkoivat kansakouluissa.

Suomi oli vielä pitkälle 1960-luvulle saakka maatalousvaltainen maa, jonka koululaiset vanhan hokeman mukaan "hiihtivät kouluun kesät talvet" (sanonta on peräisin Sleepy Sleepersin albumilta The Mopott Show, 1979). Arkiliikunnan lisäksi ajateltiinkin, että hiihtolomalla ulkoillaan entistäkin enemmän.

Nykyiset koululaiset liikkuvat huomattavasti vähemmän kuin koululaiset sata vuotta sitten. Vuoden 2022 Move-testien mukaan 40 prosentilla oppilaista toimintakyky voi aiheuttaa haasteita arjen jaksamiseen. Tutkimuksen loppupäätelmä oli, että lasten ja nuorten toimintakykyä ja liikkumista on tärkeä edistää jatkossa hyvinvointialueiden ja kuntien yhteistyönä.
Talviloma on jo keksitty. Nyt pitäisi keksiä, miten lapset ja nuoret saisi liikkumaan.

Tai edetään pienen askelin. Sekin olisi jo edistystä, jos lapset ja nuoret saisi talvilomallaan ulkoilemaan. Niilo Tarvajärven "ylös, ulos ja lenkille" taitaa olla nykynuorille sls, so last season.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.