Pääkirjoitus | 18.01.2023 14:48

Yksinkertainen ongelmanratkaisu

Monet opettajatuttuni ovat jo vuosia sitten huomanneet, että jos yhteiskunnassa on jokin ongelma, ratkaisuksi löytyy koulu. Siis se, että asiaa pitäisi ottaa enemmän esille koulussa. Esimerkiksi viime marraskuussa erään tiedelehden artikkelin otsikossa todetaan, että hyviä vessatapoja pitäisi opettaa koulussa. Nyt ei puhuttu käsienpesusta eikä seinäkirjoituksista, vaan suolen toiminnasta. Pitäisi enemmän puhua siitä, mikä on normaalia suolentoimintaa ja mikä ei.
Eräs opettajatuttavani tarttuikin heti ideaan: ”Pitäisi kerätä parin vuoden ajalta kaikki ne uutiset ja muut jutut, joissa vaaditaan jotakin asiaa opetettavaksi koulussa. Tässä nyt sitten taas yksi. Kyllä voin historian opettajana ottaa nämä kakka-asiatkin mukaan opetukseeni. Roomalaisten vessakulttuuri on yksi lempiaiheitani.”
Yleisonosastojen mukaan kouluissa pitäisi opettaa enemmän metsätaloutta, raha-asioiden hallintaa, asumis- ynnä muiden tukien hakemista, ensiaputaitoja, verotusta, palkanlaskentaa, tunteiden hallintaa, medialukutaitoja, liikuntaa, vielä lisää liikuntaa ja liikuntaa oikein kunnolla.
Viikko sitten uutisoitiin, että oppimistulokset ovat romahtaneet. Vielä muutama vuosi sitten Suomea hehkutettiin Pisa-ihmeestä. Suomi sai vuonna 2006 parhaat pisteet tutkimuksessa, jossa mitataan 15-vuotiaiden taitoja lukemisessa, matematiikassa ja luonnontieteissä.
Kukaan ei tiedä yhtä syytä, miksi oppimistulokset ovat hiipuneet. On puhuttu resurssien vähenemisestä, väsyneistä opettajista, sosioekonomisten erojen kasvusta, nuorten pahoinvoinnista sekä stressistä, kun jatko-opintoja koskevia valintoja pitää tehdä yhä nuorempana. Koulua on uudistettu ja opetussuunnitelmia päivitetty, mutta tulokset ovat silti laskeneet.
Syitä siihen on keksitty monia, mutta tähän ongelmaan kukaan ei tunnu tietävän ratkaisua.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.