Pääkirjoitus | 12.01.2023 11:13

Sähkön hintaan tolkkua tukitoimin

Sähköenergian hinta moninkertaistui viime vuonna. Kuluttajien kannalta sähkölaskusta tuli melkoista arpapeliä. Jos kuluttaja oli solminut määräaikaisen kiinteähintaisen sopimuksen esimerkiksi vuonna 2021, hinnan noususta ei ollut huolta. Jos kuluttajalla oli esimerkiksi pörssisähkösopimus, sähkölaskun loppusummassa saatoi pilkun paikka vaihtua.
Valtio tuli apuun. Nyt on sähkön hintatukea saatavilla, mutta järjestelmä muistuttaa Veikko Lavin Tukilisäjenkan sanoja: "Perusosa, tukiosa, tukilisä, apulisä, kuka hitto niistä oikein selvän saa!"
Yritetään. On kertakorvaus, on verottajan sähkövähennys, on Kelan väliaikainen sähkötuki.
Lakiluonnos takautuvasti maksettavasta sähkötuesta on lähetetty lausunnoille. Kertakorvaus-malli ei vaikuta aiemmin päätettyihin sähkön arvonlisäveron alennukseen, verotuksen sähkövähennykseen tai Kelan sähkötukeen. Hyvitys kohdistuisi niihin sähkösopimuksiin, joiden sähköenergian hinta on ollut yli 10 senttiä kilowattitunnilta. Hyvitys maksettaisiin kuluttajille sähkön vähittäismyyntiyhtiön tekemänä hyvityksenä sähköenergialaskulla. Hyvitystä maksettaisiin 50 prosenttia sähköenergialaskusta omavastuun ollessa 90 euroa kuukaudessa. Enimmillään maksettaisiin 700 euroa kuukaudessa laskennallisesti neljän kuukauden ajan.
Asiantuntijoiden mukaan ongelmana tuessa on se, ettei tuki ota huomioon kuluttajien sosiaalista asemaa. Pienituloisten sähkölaskut ovat voineet moninkertaistua, mutta eivät ylitä 90 euron omavastuuta.
Suomen sähkömarkkinat avattiin kilpailulle vuonna 1995. Syksystä 1998 alkaen myös kotitaloudet ovat voineet kilpailuttaa sähkön hankintansa. Vielä vuosi sitten sähkön vähittäismyyjät harrastivat ahkerasti puhelinmyyntiä. Nyttemmin soitot ovat harvenneet elleivät peräti suorastaan loppuneet. Ainakin vähäksi aikaa.


Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.