Pääkirjoitus | 29.12.2022 08:54

Parempaa uutta vuotta!

Toivottavasti ensi vuosi on parempi kuin tämä päättyvä. Näin on toivotettu hyvää uutta vuotta jo ensimmäisestä koronavuodesta 2020 alkaen. Vuosi sitten oli sama toive.

Mitä vuoden aikana tapahtui? Tammikuussa käytiin historian ensimmäiset aluevaalit. Kauan valmisteilla ollut sote-uudistus alkoi vihdoin tulla todeksi.

Helmikuussa järjestettiin Pekingin talviolympialaiset, joissa Suomi sai kahdeksan mitalia. Iivo Niskanen ja Leijonat tulivat kotiin kultamitalien kera.

Mitalit unohtuivat muutamaa päivää myöhemmin, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa. Sodan vaikutukset tuntuivat myös Suomessa. Tänne alkoi saapua ukrainalaisia pakolaisia. Suomi päätti pikapikaa lähettää liittymishakemuksensa Natoon. Energian hinnat lähtivät nousuun. Suomalaisia alettiin neuvoa, miten toimia mahdollisten sähkökatkojen aikana.

Yhdistyneen kuningaskunnan kuningatar Elisabet II kuoli oltuaan vallassa yli 70 vuotta. Yksi aikakausi päättyi.

Kun nyt mietitään alkavaa vuotta, voi pohtia, onko useampikin aikakausi tullut päätökseensä. Länsimainen liberaalidemokratia ja Neuvostoliitto kävivät niin sanottua kylmää sotaa vuosina 1947—1991. Se päättyi Neuvostoliiton hajoamiseen, mutta vastakkainasetteluun on jälleen palattu Venäjän hyökkäyssodan myötä.

Lainoissa matalien korkojen aikakausi kesti yli 10 vuotta. 12 kuukauden Euriborkorot ovat tällä hetkellä yli 3 prosenttia. Inflaatio eli hintojen nousun vuosimuutos on yli 8 prosenttia. Muutokset koettelevat monen perheen kukkaroa.

Toivottavasti uusi vuosi olisi tosiaankin parempi kuin päättyvä vuosi. Viime vuodet ovat kuitenkin opettaneet ajattelemaan, että mitä tahansa voi tapahtua.

Hyvää ja toivottavasti parempaa uutta vuotta! Katsotaan vuoden kuluttua, miten kävi.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.