Pääkirjoitus | 24.11.2022 11:01

Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä

Aku Ankasta (ensimmäisen kerran 4/1955) tuttu virke on jäänyt elämään ja sitä on käytetty milloin missäkin tilanteessa, sopivassa tai sopimattomassa. Nyt elämme kovia aikoja, vaikka ne eivät ole vielä aivan todeksi tulleetkaan. Mutta esimerkiksi Helsingin kaupunki on niihin jo varautunut hygieniaohjeillaan, joita on annettu kouluille ja päiväkodeille. Esimerkiksi jos sähkökatkon aikana ei voi vetää vessoja, ohjeistetaan kouluja vuoraamaan wc-istuimia muovipusseilla, joihon oppijat ja henkilökunta saavat toimittaa tarpeensa. Jokainen sulkee jätöksensä muovipussiin ja sijoittaa sen wc-tilassa olevaan kannelliseen sankoon.
Ohjeistus johtuu siitä, että sähkökatkon aikana viemärilinjat pumput eivät toimi, eikä tavara kulje eteenpäin.

Tässä vaiheessa joku jo kysyy, että eihän sähkökatkon aikana valotkaan pala, joten näkeekö käymälässä asentaa muovipussia ja tähdätä oikeaan kohtaan? Pitäisikö oppilaille jakaa myös taskulamput?

Ohjeistus voi tuntua alkuun huvittavalta, mutta omalla tavallaan se kertoo, miten riippuvaiseksi yhteiskunta on tullut energiasta perustarpeita myöden. Kun energian saantiin tulee katkos, mikään ei toimi. Samalla on herätty huomaamaan, miten vielä muutama vuosikymmen sitten tavalliset jokamiehen perustaidot alkavat unohtua. Ei ole itsestään selvää, että takkapuut saa syttymään.

Helsingin hygieniaohjeissa on myös kohta, jonka mukaan pitää suunnitella, kuka kasvatushenkilöistä kuljettaa jätökset kannellisissa sangoissa jätehuoneessa sijaitsevaan jätöksille tarkoitettuun astiaan. Tässä kohtaa lieneekin paikallaan toinen tuttu virke: “Kyllä kannatti opiskella maisteriksi, että pääsee...”

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.