Pääkirjoitus | 10.11.2022 11:55

Verojekkuilua

Media julkaisi tiedot suurituloisten verotuksesta eilen. Jos tietojen julkistaminen tuntuu tirkistelyltä pitää muistaa, että moni lionsklubi tienasi 1980-luvulle saakka toimintaansa varoja myymällä paikkakuntakohtaisia verokalentereita, kansankielellä juorukalentereita. Niissä kerrottiin käytännössä kaikkien kunnan verovelvollisten tulot ja verot, paino sanalla ”kaikkien”. Verokalenterit menivät historiaan, kun tietosuojalautakunnan mielestä verotietojen massaluovutukselle ei ollut painavaa syytä. Uteliaisuus ei ollut painava syy.
 Nyt julkaistuja verotietoja voi tarkastella rakenteellisesti miettien, mistä varallisuus syntyy. Tänäkin vuonna suurituloisempia ovat pelialan yrittäjät. Tulokärjessä ovat sekä Supercellin että Reworks-peliyhtiön perustajat. Vuosi sitten israelilainen pörssiyhtiö Playtika osti 80 prosenttia Reworksista, joka perustettiin vuonna 2018. Tässä kohtaa on hyvä muistaa, että ensin pitää olla mitä myydä ennen kuin yrityksen voi myydä miljoonahintaan. Pitää olla idea, yrittäjyyttä, ahkeruutta ja ripaus onneakin.
Eilisen varsinainen uutinen taisi kuitenkin olla Jukkapekka Piiroinen, jolle aluksi ilmoitettiin peräti 133,7 miljoonan euron tulot. Tätä kirjoittaessa näyttää ilmeiseltä, että Piiroinen on ilmoittanut virheellisesti virtuaalikaupoistaan saamiaan tuloja. Verottaja taisi mennä mitään epäilemättä vipuun Piiroisen ammatin takia. Hän on peliohjelmoija.
Sen verran median julkaisemat tiedot menevät juoruilun puolelle, että verotiedoista voi päätellä, onko joku oikeasti varakas vai esittääkö hän sellaista somessa tai mediassa. Ja toisinpäin. Vaatimattoman oloinen kansalainen saattaakin olla yhteiskunnan tukipylväs ja maksaa veroja vähän naapurinkin edestä.


Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.