Pääkirjoitus | 06.10.2022 12:00

Tienoolaiset tapaavat tuttujaan

Koronavuosina korostettiin ihmisten etäisyyttä toisistaan, puhuttiin turvaväleistä, neuvottiin välttämään yleisötilaisuuksia, joita viranomaismääräyksin myös peruttiin. Koronasulku oli tosiasia. Ihmiset kulkivat maskit kasvoillaan, ihmisten ilmeet ja tunteet olivat piilossa jossain hengityssuojaimen takana.

Tarkoituksena oli estää viruksen leviäminen. Samalla ihmisten keskinäinen kanssakäyminen väheni. Nyt koronarajoitukset ovat ainakin toistaiseksi historiaa, mutta monelle, varsinkin ikäihmisellä jäi eritys enemmän tai vähemmän pysyväksi olotilaksi. Oli totuttu olemaan kotona, ja ulko-oven kynnys tuntui olevan kovin korkea.

Nyt tilannetta pyritään korjaamaan. Esimerkiksi Liedon seurakunta avasi maanantaina Toivontuvan. Se on arkipäivän olohuone, jossa voi käydä juttelemassa tai lukemassa päivän lehdet. Maantaista keskiviikkoon tarjolla on aamupala.

Maarian Kylätalolla on jo pitempään ollut vastaavaa toimintaa. Kylätalolla on esimerkiksi 18—28-vuotiaille tarkoitettu pizzaa & biljardia -iltapäivä, ja tämä on vain yksi Kylätalon monista tapahtumista.

Yksinäisyys koskettaa kaikkia. Turun yliopiston ylioppilaskunta täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Opiskelijat ovat koronavuosina suorittaneet opintojaan etänä. Opiskelijaelämä on jäänyt vähemmälle. Nyt on herätelty ajatusta, että opinnot voisi suorittaa kokonaan etänä, siis koko puolen vuosikymmenen urakka kaukana opiskelukavereista — ja yksin. Ehkä se on tietyssä mielessä kätevää, mutta Turun yliopiston alumnina sanoisin, että tiedot ja opit vanhenevat, mutta opiskelukaverit, siis ystävät ja ihmiset säilyvät vuosikymmeniä.

Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.