Pääkirjoitus | 29.09.2022 10:09

Lapsi tuo leivän tullessaan

Suomalaisilla on monia lapsiin liittyviä sananlaskuja. Sanotaan, että lapsi tuo leivän tullessaan. Ajateltiin myös, että lapset ovat köyhän rikkaus. Lieneekö tässä ironiaa mukana, jos sanonnan mukaan lapsia tehdessä ei leipävartaaseen katsota. Niin tai näin, lapsiin on lähtökohtaisesti suhtauduttu myönteisesti, sillä lapset toivat uskoa tulevaisuuteen.
Kuntaliiton tutkimusten mukaan harvaan asutuilla alueilla syntyy yhä vähemmän lapsia. Lapsimäärän kasvu keskittyy murto-osaan Suomen kuntia. Lieto kuuluu tähän murto-osaan.
Liedon kaupunginvaltuusto päätti maanantain kokouksessaan, että Loukilinnan päiväkodin läheisyyteen sijoitettavien tilapäistilojen hankintaan tarvittava 110.000 euroa liitetään ensi vuoden talousarvioon. Liedossa on enemmän lapsia kuin mitä on arvioitu. Tämän vuoden talousarviota laadittaessa ajateltiin, että lasten määrä varhaiskasvatuksessa vähenisi 35:llä, mutta elokuun tilanteen mukaan lapsia olikin 42 enemmän. Heistä suurin osa on alle 3-vuotiaita.
Liedossa syntyneiden lasten määrä vaihtelee vuosittain 200 lapsesta aina 300 lapseen saakka, mutta myös muuttoliike tuo Lietoon yli 40 lasta vuodessa.
Ennen päätöstään kaupunginvaltuutetut kävivät pitkällisen keskustelun. Keskustelun keskiöön nousi ennakointi. Onko nykyinen tilanne akuutti, vai onko tilanne ollut nähtävissä jo vuosia sitten? Samalla tuli esille, että kaupungilla ei ole niin sanottuja puskuritiloja, jotka voisivat auttaa tilapulassa.
Moni peräänkuulutti kaupungin toimien suunnittelussa tarvittavaa hyvää yhteistyötä eri toimialojen kesken. Suunnittelussa pitäisi ottaa huomioon eri vaihtoehdot ja se, miten niihin vastataan.
Kaupunjohtaja Mika Ingi kertoikin, että syksyn aikana valmistellaan toimintamalleja, ettei akuutin tilanteen edessä ”keksitä pyörää aina uudelleen”.
Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.