Pääkirjoitus | 08.09.2022 10:03

Paljonko on miljardi?

Viime päivien talousuutiset ovat vilisseet miljardeja. Energiayhtiö Fortum on sopinut Suomen valtion kanssa 2,35 miljardin euron lainasta. Lainalla on tarkoitus turvata Fortumin maksukyky.
Nämä miljardit ovat kuitenkin eri miljardeja kuin energiayhtiöille luvattu 10 miljardin euron hätärahoituspaketti. Lainat ja takaukset ovat tarpeen, jotta energiayhtiöt säilyvät maksukykyisinä. Laina- ja talouspaketilla pyritään vakauttamaan sähkön johdannaismarkkinoita. Mitä ne ovat? Fingridin mukaan: ”Sähkön johdannaismarkkinoilla käydään kauppaa sähkön hintaan liittyvillä johdannaistuotteilla, kuten futuureilla ja optioilla. Tarve sähkön johdannaismarkkinalle syntyy markkinatoimijoiden riskienhallinnasta sähkön hinnanvaihteluja vastaan...Johdannaisarkkinoilla voi olla myös spekulatiivisia toimijoita, koska toimitukseen ei sisälly fyysistä sähköä.” Tässä vaiheessa tavallinen kuluttaja onkin jo pudonnut niin sanotusti kärryiltä.
Mutta paljonko on miljardi euroa? Asiaa voi kuvata tutulla esimerkillä. Jos keittiön pöydälle laitetaan joka sekunti yksi euron kolikko, kuluu yli 31 vuotta ennen kuin pöydällä on miljardi euroa. Lottoa harrastaville tutumman luvun eli miljoonan saisi pöydälle kasattua vajaassa 12 päivässä.
Suomen valtion ensi vuoden talousarvioesityksen loppusumma on 80,5 miljardia euroa. Jos on kiinnostunut valtion velan määrästä, yksi laskuri löytyy netistä osoitteesta velkakello.fi. Siellä on esillä velan määrä asukasta kohden. Eilen puolilta päivin lukema oli 24.292 euroa per asukas. Tämä luku alkaa olla jo tavallisen palkansaajankin käsityskyvyssä.


Pekka Remes

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.