Pääkirjoitus | 25.08.2022 11:14

Työn ja vapaan rajamailla

Pääministeri Sanna Marinin ympärillä pyörineiden kohujen myötä pieni Suomi sai jälleen julkisuutta. Uutta Suomen pääministereistä uutisointi ei silti maailmalla ole, jos muistellaan Juha Sipilää ja Terrafamea.
Tuoreessa Marinin tapauksessa kotimainen iltapäivälehdistö uutisoi netissä leviävällä videolla tavatun juhlijan väärin lauletuista laulunsanoista, jotka tulkittiin viittaavan huumeisiin. Sotku oli valmis ja mediamyllytystä kesti pari päivää. Lopulta ”jauhojengistä” kirjoittaneet artikkelit katosivat vähin äänin uutissivustoilta, pääministerin huumetesti oli negatiivinen ja kohu alkoi laantua — kunnes seuraava taas alkoi ja Kesärannassa oli otettu yläosattomia kuvia pääministerin vieraiden kesken. Kuvia julkaistiin sosiaalisessa mediassa.
Jos Marinin vapaa-ajan toimia vertaa aiempiin pääministereihin vuosikymmenten taa, on yksi erottava tekijä se, että aiempien pääministerien juhlinnasta ei juuri ole taltiointeja. Silloin ei vielä eletty keskellä nopeatahtista sosiaalista mediaa, jossa kaikesta on mahdollista tallettaa kuvaa tai videota muistiin. Ennen ei myöskään tunnettu informaatiovaikuttamista, trolleja, hakkereita, eikä ollut olemassa kiinalaisten omistamaa Tiktok-sovellusta, joka tallettaa muistiinsa kaiken kuvatun.
Pääministerin ympärillä pyörivä kohu on herättänyt monet pohtimaan aikamme naiskuvaa. Voiko nainen tosiaan menestyä työssään, olla hyvä äiti ja myös nauttia omasta vapaa-ajastaan? Häpeän leima on ollut pitkään suomalaisessa kulttuurissa läsnä etenkin alkoholiin liittyen. Kehtaammeko ostaa alkoholia omasta lähikaupasta, saati istua julkisella terassilla lasillisella? On hyvä kysymys, edustammeko ammattiamme myös vapaa-ajallamme, ja millaista vapaa-ajan käytöstä meiltä edellytetään ammattimme puitteissa.
Jotta kaikkien olisi turvallista palata töihin viikonlopun jälkeen, tulisi koulutusta sosiaalisen median vaaroista tarjota myös korkeammille päättäjille.

Ina Virtanen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Aku | 26.08.2022 08:02

Moi, Eilises Tienoos Haloita osastolla oli suojatiepyöräilystä asiaa mm. "Ongelmahan on, ettei suojatietä saisi ylittää pyöräillen". Fakta on se että suojatien saa ylittää pyöräillen. Kirjoituksen viimeinen lause kolahtaa itse kirjoittajaan.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.