Pääkirjoitus | 14.07.2022 00:00

Uimataito on myös kansalaistaito

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan Suomessa hukkui kesäkuun aikana 18 ihmistä. Koko alkuvuoden aikana hukkui 36 ihmistä, mikä oli vuoden takaiseen (68) verrattuna valtava parannus. Silti hukkumisten ehkäisyyn tulee jatkossakin sijoittaa sekä valistuksen että koulutuksen voimavaroja.

Covid-pandemian aikana suomalaisten lasten uimaopetus oli tauolla. Tavallisesti uimaan opitaan esikouluikäisenä tai alakoulussa, mutta pandemian aikana uimahallit olivat suljettuina pahimmillaan vuoden päivät. SUH:n mukaan vain 14 prosenttia kunnista pystyi järjestämään uimaopetusta täysimääräisesti. Lähes 40 prosenttia kunnista arvioi koronarajoitusten vaikuttaneen heikentävästi lasten uimataitoon.

Koulujen uimaopetuksen takkuillessa vastuu lasten uimaopetuksesta ja tulevien hukkumiskuolemien välttämisestä on yhä enemmän vanhempien vastuulla. Juuri nyt onkin se aika vuodesta, jolloin 5—10-vuotiaan saa opetettua vesipedoksi kaikkein helpoimmin.
Noin puolet Suomen hukkumiskuolemista liittyy tavalla tai toisella alkoholiin. Lasten hukkumisten kohdalla kyse ei ole viinasta, vaan yleisimmin vielä heikosta uimataidosta ja aikuisten puutteellisesta valvonnasta.

Luonnonvedet ovat lämpimiä ja suurimmaksi osaksi sinilevästä vapaita. Käykää uimassa.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.