Pääkirjoitus | 07.07.2022 08:42

Vähät vedet otettava haltuun

Varsinais-Suomi ja etenkin Turun seutu on meren läheisyydestä huolimatta Suomen kuivinta aluetta. Järviä on vain muutama, nekin Säkylän Pyhäjärveä lukuunottamatta pieniä ja vähävetisiä. Joet taas on joko valjastettu sähköntuotantoon (Paimionjoki) tai ne kuihtuvat kesäaikaan surkeiksi puroiksi (kaikki muut). Vesien virkistyskäyttö, siis kalastus, ulkoilu, uiminen ja vesillä liikkuminen, on kuitenkin laajasti suosittua ja harrastettua toimintaa.

Liedossa Aurajoki on Nautelankoskea lukuun ottamatta jossain pusikon takana tai pellon tuolla puolen piilossa. Joen rannat on määritelty valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuurimaisemaksi, mutta lietolaiset tietävät, että harvoinpa tuon maiseman näkee. Pientä parannusta on saatu, kun kunnan saamilla perintörahoilla ja valtion tuella tehtiin keskustan kohdalle jokipolku. Polku on kuitenkin vain alku, ja katkeaa nytkin ikävästi kirkon kohdalla. Käyttämätöntä potentiaalia riittää, uimaan ei pääse virallisesti vieläkään.

Raision kaupunki on ottanut vesien virkistyskäytön vakavasti. Playa del Raisio kuulostaa huumorivitsiltä, mutta niin vain venesataman vieressä lillii iltaisin satoja ihmisiä. Raision aloittama Ruskonjoen ennallistamisurakka seurailee tätä ajatusta: joki otetaan takaisin käyttöön. Tällä kertaa kyse ei ole joen valjastamisesta, vaan vapauttamisesta. Tuloksista tulevat nauttimaan sekä vaelluskalat että virtaavien vetten luo syystä tai toisesta hakeutuvat ihmiset.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.