Pääkirjoitus | 23.06.2022 06:56

Kesälomakautta voisi lykätä myöhemmäksi

Tästä päivästä alkaa kymmenien ellei satojen tuhansien suomalaisten kesäloma. Viimeistään viikon päästä Suomi suljetaan, asioita ei saa hoidettua eikä ketään kiinni. Vakityöntekijöiden etuoikeus, palkallinen kesäloma, on sen tienanneille tärkeä pätkä josta haaveillaan 10 kuukautta.

Ja mikäs siinä: aika moni on lomansa ansainnut. Lomastressikin taitaa olla vanhentunut ilmiö, eikä vähiä viikkoja enää ainakaan näillä bensan hinnoilla istuta kuumissa autoissa Suomea edestakaisin suhaten. Määrän sijaan moni panostaa nykyään laatuun.

Suomen kesälomien ajoitusta sopisi kuitenkin miettiä uudelleen. Jostain merkillisestä, todennäköisesti agraarimaailmaan periytyvästä syystä Suomi kesälomailee viikkokausia muuta Eurooppaa aikaisemmin. Koululaiset ovat lomailleet kohta kuukauden, mikä osaltaan on hankaloittanut perheiden elämää. Keski-Euroopassa koulujen kesälomat ovat vasta alkaneet ja jatkuvat syyskuulle.

Radikaali ehdotus koulujen kesälomien lykkäämisestä edes parilla viikolla myöhemmäksi ei oikeastaan ole radikaali, jos kokee Suomen olevan osa muuta maailmaa. Merkillisesti porrastetut kesälomakaudet tarkoittavat sitä, että heinäkuussa Suomesta ei saa ketään kiinni, elokuussa taas työpaikoilleen palanneet suomalaiset soittelevat turhaan vaikkapa Saksaan. Samaan aikaan Suomessa lomailevat ulkomaalaiset ihmettelevät, miksi kesäkahvilat, rantaravintolat ja sen sellaiset ovat kiinni. ”Ei ole asiakkaita”, tuskailevat yrittäjät.

Kellojen siirtelyllekään ei ole järkiperusteita. Onko nykyiselle kesälomakäytännölle?

Matti Lehtonen

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.