Pääkirjoitus | 03.03.2022 08:18

Sota tuli myös Tienoolle

Venäjän aloittama sota Ukrainassa tulee lähelle. Uutiskuvat ja -videot länteen pakenevista tavallisista ihmisistä koskettavat paatuneintakin uutisaddiktia, mutta ukrainalaisten kohtalot koskettavat suomalaisia myös konkreettisesti.

Turun Tienoon levikkialueella asuu ukrainalaistaustaisia sekä Venäjältä kotoisin olevia ihmisiä. Kasvukaudella mansikkamailla, kasvihuoneilla ja pelloilla puhutaan laajasti ukrainaa. Monella supisuomalaisellakin on tuttuja, liiketoimia tai omia kokemuksia Ukrainassa.

Tämän vuosituhannen muihin sotiin verrattuna Ukraina on aivan tuossa nurkan takana, automatkan päässä. Hyökkääjä on rajanaapuri, se vanha vainooja. Talvisota-vertaukset tulevat mieleen, eikä Suomen ”erityisestä Venäjä-suhteesta” ole jäljellä mitään. Baltian maiden käsitys Venäjästä oli oikeampi kuin Suomen, me olimme naiiveja ja hyväuskoisia.

Pian ukrainalaisia sotaa pakenevia ihmisiä alkaa näkyä myös Suomen rajojen sisäpuolella. Tulossa on vähintään tuhansia ihmisiä, ehkä kuukausiksi, ehkä vuosiksi, ehkä loppuelämikseen. Kaikkien osapuolten kannalta parasta olisi, että tulijoille löydettäisiin heti pysyviä koteja, kouluja ja työpaikkoja. Vastaanottokeskuksiin leirittäminen ei palvele suomalaista yhteiskuntaa eikä kotinsa menettäneitä ukrainalaisia.

Erikseen pitää myös todeta, etteivät Suomessa asuvat venäläistaustaiset henkilöt ole hyökkäyksen takana. Heitä ei siitä pidä myöskään syyllistää tai rankaista. Syylliset ovat toisaalla.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

aku ankka | 04.03.2022 13:51

Menikö mielestänne oikein että tällaiseen Ukrainan hetkeen laitoitte sivarista jutun?

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.