Pääkirjoitus | 17.02.2022 06:35

Kuntakeskuksen kehittäminen ei ole yksinkertaista

Mitä halutaan kunnan keskustaajamaan? Sitä pohditaan nyt Ruskolla. Nykyisellään kuntakeskus koostuu asumisen lisäksi Keskitien liiketaloista ja päivittäistavarakaupoista. Varsinaisia kaupallisia palveluita on niukasti, eikä niitä voi kuntapäättäjien mahtikäskyillä lisätä.

Asukasluvuiltaan kolme kertaa Ruskon kokoinen Lieto on tehnyt omat linjauksensa jo vuosia sitten. Keskustaa on täydennysrakennettu, vanhoja liikehuoneistoja purettu, ja jatkoakin on huhujen mukaan luvassa. Vaikka Liedon läpi kulkee valtatie, monitaajamaisen kunnan keskustassa saa erikoisliikkeitä etsiä. Peruspalveluita toki löytyy kattavasti.

Tilanne on Ruskolla vielä selkeämpi. Ohikulkutien varren palvelut — kauppakeskukset ja hypermarketit — Raision ja Turun puolella ovat kantaruskolaisille kymmenen minuutin ajomatkan päässä ja Fölilläkin pääsee.

Tuskin kukaan Ruskon keskustaan kattavaa kivijalkaliikkeiden valikoimaa odottaa. Tietyt palvelut pitää kuntalaisille kuitenkin taata mahdollisimman läheltä. Kirjasto on suomalaisten kulttuuripalveluista eniten arvostama. Baari tai pubi kuuluu sekin jokaisen elinvoimaisen kuntataajaman perusvaatimuksiin. Samaan aikaan Rusko varmasti haluaisi modernisoida keskustaansa, tapahtui se sitten senioritalon rakentamisella tai nykyisten liiketalojen peruskorjauksella.

Olennaista päätöksenteon kannalta olisi kysyä asiasta kuntalaisilta. Mitä palveluita keskustaan halutaan, mitä tarvitaan? Vastausten perusteella päätöksiä on helppo tehdä.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.