Pääkirjoitus | 25.11.2021 08:13

Koronapassi entistä laajempaan käyttöön

Niin kuin Keski-Euroopasta kantautuvista uutisista selviää, Euroopan eri maissa koronatilanne on koko epidemia-ajan pahin. Avainsanoja heikentyneeseen tilanteeseen ovat herkästi tarttuva deltamuunnos, höltyneet rajoitukset ja alhainen rokotekattavuus. Suomessakin sairaalahoidossa on ennätysmäärä koronapotilaita, heistä ylivoimainen valtaosa syystä tai toisesta rokottamattomia. Vaikka rokotetutkin voivat covid19-taudin edelleen saada, heillä tauti jää yleensä lieväksi.

Viimeksi tiistaina Varsinais-Suomen koronaryhmä päätti laajasta etätyösuosituksesta, samoin vahvasta maskin käyttösuosituksesta myös rokotetuille. Nurkan takana vaanivat etäkoulu ja sulkuaika kevään 2020 malliin.

Itävallassa parlamentti päätti helmikuussa voimaan tulevasta rokotepakosta. Siellä äänestäjien valitsemat päättäjät katsoivat, että skeptikoiden yksilönoikeudet ovat kansalliselle, yhteiselle edulle alisteisia. Mielenosoituksia tuli, ja tulee varmasti lisää. Suomeen vastaavaa pakkoa on vaikea kuvitella, vaikka tartuntalain 47:s pykälä sen mahdollistaakin. Työkaluna koronapassi onkin helpompi hyväksyä.

Koronapassin laajempi käyttö ei ole keltään pois. Passin QR-koodin voi lukea virallisella lukulaitteella tai kännykällä, ja passin tarkistamiseen menevä aika on pieni hinta siitä, että yleisötapahtumia voidaan ylipäätään järjestää ja ravintoloissa tai kulttuuririennoissa käydä. Työkalu on olemassa, nyt sen käyttöön pitäisi kannustaa.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.