Pääkirjoitus | 18.11.2021 09:08

Ehdokkailta ja puolueilta tarvitaan eroja

Niin kuin aikaansa seuraavat kansalaiset tietävät, tammikuussa äänestetään historian ensimmäisissä aluevaaleissa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen maakunnallisista päättäjistä. Se, mitä valistuneimmatkaan politiikan seuraajat eivät tiedä, on puolueiden ja ehdokkaiden väliset erot.

Näiden vaalien alla voisi pelata avainsanabingoa. Trendaavia avainsanoja ovat yhdenmukaisuus, laadukkuus, tasa-arvoisuus, hyvinvointi ja kustannustehokkuus. Hyviä ja tavoiteltavia käsitteitä kaikki, mutta keinoista eivät puolueet tai ehdokkaat ole sanoneet vielä mitään. Irtiottoja ei ole tehty, eikä kukaan ole vielä ehdottanut sotepalveluiden epätasa-arvoisuutta, laaduttomuutta tai pahoinvointia. Tuskin ehdottaakaan.

Ehdokastaan pohtivalla äänestäjällä on sormi suussa. Vaikka palvelut on hyvinvointialueiden aloittaessa vuoden 2023 alussa järjestetty juuri niin kuin nytkin, valtuuston pitäisi niistä kuitenkin päättää. On äänestäjän oikeusturvan kannalta pulmallista, mikäli eroja puolueiden tai ehdokkaiden välille ei parissa kuukaudessa saada aikaiseksi. Puolueuskollisuuden merkitys korostuu, kun ei oikeastaan tiedetä, kuka on mistäkin mitäkin mieltä.

Medialla on tässä tekemisen paikka, vaikka tekemättömältä vielä näyttääkin. Eroja pitäisi kaivaa ja löytää, kyse on kuitenkin valtakunnallisesti 20 miljardin euron kakusta, jonka jakajia tammikuussa valitaan. Sopiiko edustuksellinen demokratia maakunnalliseen, yhden teeman ympärillä pyörivään teknokraattiseen asiantuntijakoneistoon, jää nähtäväksi.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.