Pääkirjoitus | 04.11.2021 10:27

Kuntaveron lasku on historiallista

Vaikea sitä oli itsekin uskoa: Liedon kunnanvaltuustolle esitetään maanantaina kuntaveron laskua. Vaikka laskuesitys on pienin mahdollinen, 0,25 prosenttiyksikköä, se on tällä vuosituhannella poikkeuksellista. Vuonna 2000 Liedon kuntaveroprosentti oli 17,75.

Viime vuodeksi Lieto nosti kuntaveroa neljännesprosentilla osana laajempaa talouden sopeuttamisohjelmaa, joka piti sisällään myös leikkauksia. Kun leikkauksia ei koronavuonna tehtykään, koettiin veronkorotus etenkin valtuuston oikeistopuolella perusteettomaksi. Kokoomuksen lisäksi veronalennusta puolsivatkin perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja suurin osa keskustasta. Ilman keskustalaisiakin esityksen läpimeno on käytännössä varma, sillä ryhmissä on yhteensä 22 valtuutettua 43 valtuutetusta.

Ovatko kuntatalouden surkeat vuodet nyt siis takana? Näin näyttää enemmistö valtuutetuista uskovan. Vaikka viime ja tänä vuonna avokätisesti maksetut koronatuet siivotaan tilastoista, Liedon uskotaan tekevän ylijäämäistä tulosta jo kolmantena vuonna peräkkäin. Taseessa on laskelmien mukaan ensi vuoden lopussa vajaat 12 miljoonaa euroa, velkaa ilman Keskuskoulu-investointiakin yli kuusinkertainen summa. Kuntatalous on siis kuin aika: suhteellista.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.