Pääkirjoitus | 23.09.2021 08:03

Veikkaukselle soi jo tuplausmusiikki

Alkaa näyttää selvältä, että Veikkauksen nykyinen toimintamalli tulee tiensä päähän. Vuosikymmeniä vanha mainoslause — suomalainen voittaa aina — on osoittautunut vähintään ongelmalliseksi, kun suurelle yleisölle on selvinnyt, keitä suomalaisia lauseella oikeastaan tarkoitetaan. Kärjistetysti on ollut kyse siitä, että pieni vähemmistö häviää Veikkauksen peleihin suurimman osan yhtiön tuotoista. Tuotoista taas on tuettu urheilun, kulttuurin ja kansalaisjärjestöjen toimintaa, vaikka saajapuolella on ollut pääasiassa niitä, jotka eivät Veikkauksen pelejä juuri pelaa tai tukea välttämättä tarvitse.
Merkittävin ongelma on liittynyt kauppojen ja huoltoasemien peliautomaattirivistöihin. Vilkkuvat ja piippaavat automaatit on koukuttaviksi tehty, toisin kuin perinteiset lotot ja muut arvauspelit. Jokainen suomalainen tietää näyn eläkeläisrivistöstä marketin aulassa. Nyt, kun pelihaitat alkavat olla kaikkien tiedossa, peliautomaateista vuosittain kerättävät noin 700 miljoonan euron tuotot ovat entistäkin kyseenalaisempia.

Seuraavalla hallituskaudella näyttäisi tulevan muutoksia. Ennakkoon todennäköisin vaihtoehto nykymallille on esimerkiksi Ruotsissa käytössä oleva lisenssijärjestelmä, jossa peliyhtiöt tilittävät osan voitoistaan suoraan valtion kassaan, josta ne ohjataan tukena eri järjestöille. Veikkauksesta tulisi tässä järjestelmässä yksi yhtiö muiden joukossa.
Tosin, Ruotsista saatujen tulosten mukaan, pelihaittojen vähentäminen ei lisenssijärjestelmässäkään ole taattua. Internetistä löytyy aina jokin taho, joka tarjoaa uhkapelaamista niille, joille ei uhkapelaamista pitäisi tarjota.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.