Pääkirjoitus | 09.09.2021 08:13

Aluevaalit ovat nurkan takana

Olisiko jo aika innostua, nimittäin maakunta- eli aluevaaleista? Hiljaista taitaa olla.

Kesäkuun kuntavaaleissa äänesti 55,1 prosenttia äänioikeutetuista suomalaisista. Varovaiset veikkaukset alkuvuodesta pidettävien aluevaalien äänestysprosentista alkavat kolmosella tai nelosella. Puolueetkin toipuvat vielä kesäkuun vaaleista, eikä ehdokkaita kovinkaan aktiivisesti houkutella. Valtaa kuitenkin olisi jaossa. Demokratian kannalta kovin matala äänestysaktiivisuus on ongelma, etenkin kun päätetään jokaiselle kuuluvista peruspalveluista.

Keskivertokunnan budjetista menee tällä hetkellä 60—70 prosenttia sosiaali- ja terveyspalveluihin. Vuodenvaihteen 2022—2023 jälkeen tuo luku on näillä näkymin 0 prosenttia. Siis reilun vuoden päästä!

Varsinais-Suomen 27 kunnasta valitaan yhteensä vähintään 79 aluevaltuutettua. Lienee selvää, että suurten kaupunkien näkyvät poliitikot tulevat olemaan ehdolla myös aluevaaleissa. Suhteellinen vaalitapa varmistaa myös monen läpimenon. Esimerkiksi kansanedustajat voivat jatkossa päättää kolmella hallinnon tasolla: kunnanvaltuustossa, maakuntatasolla ja eduskunnassa. Noinkohan riittää aika hoitaa kaikki tasot kunnialla?

Äänestäjien ja ehdokkaiden aktivointi pitää aloittaa nyt, ja vastuu on viranomaisilla ja poliittisilla päättäjillä. Vaaliteemoja ei ole yhdeltäkään puolueelta vielä kuulunut, paikallistasolla odotellaan.

Matti Lehtonen

 

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.