Pääkirjoitus | 16.01.2020 08:55

Avun vastaanottaminen ei ole häpeällistä

Yltäkylläisyys ei yllä kaikkien talouteen, vaikka päällisin puolin suomalaisilla näillä vaurailla seuduilla menee hyvin. Sen lisäksi, mitä yhteiskunnalla on tarjota kansalaisilleen, tarvitaan myös tilapäistä ja pysyvää apua vapaaehtoisjärjestöiltä ja seurakuntien diakonialta.

Pienen eläkkeen varassa elävä tai työttömyyden kohtaama lapsiperhe samoin kuin koulutusta ja sen myötä työtä vaille jäänyt nuori ottakoon ilman häpeän tunnetta vastaan kaiken sen avun, joka on mahdollista saada elämän perustarpeiden tyydyttämiseen. Kun tiedetään eläkkeiden mitättömät korotukset ja toisaalta asumis- ja lääkemenojen kasvu, vanhojenkaan ihmisten taito venyttää penniä ei riitä kohtuulliseen elämiseen.

EU:n vähävaraisten avun toimenpideohjelmassa keskitytään lieventämään vähävaraisimpien ihmisten ruoan puutetta. EU:n ruoka-apu jaetaan vähävaraisille kumppaniorganisaatioiden välityksellä.

Liedon seurakunnassa jakoon tuli viime vuoden lopulla jaettavaksi tarkoitettua ruokaa yli 1.300 kiloa. Ruokaa jaettiin myös viime viikolla. Jakelussa oli lihasäilykettä, hapankorppuja, makaronia, mysliä, maitojauhetta, hernekeittoa ja perunasosejauhetta.

EU-ruokajakelu sisältää pitkään säilyviä tuotteita. Operaatio Ruokakassi taas kerää kauppaliikeiltä ja muilta yrityksiltä jaettavaksi tuotteita, joiden viimeinen myyntipäivä lähesty. Jäkärlässä, jossa ruokaa jonottamassa käy ihmisiä myös Turun naapurikunnista, apua hakee toista sataa taloutta joka viikko. Operaatio Ruokakassi on turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Sen tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa, hygieniatuotteita ja vaatteita jaettavaksi yhdistyksen kanssa yhteistyössä toimivien seurakuntien kautta vähävaraisille ihmisille. Operaation työntekijät myös tukevat ja auttavat ruoka-apua hakevia ihmisiä ja lisäksi kouluttavat ruoka-avussa toimivia vapaaehtoisia.

Joku saattaa puhua laupeudentyöstä, toinen hyväntekeväisyydestä, mutta taustalla on näitä arkisempi mutta myös suurempi asia: lähimmäisten auttaminen.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.