Pääkirjoitus | 06.06.2019 08:39

Kylien merkitystä kannattaa alleviivata

Ensi lauantaina vietetään avoimien kylien päivää. Samana päivänä on myös valtakunnallinen kyläkauppapäivä. Yli tuhat kylää ympäri Suomen avaa ovensa ja kutsuu tutustumaan toimintaansa ja palveluihinsa. Tienoon alueelta mukana ovat Saukonojan kylä Liedosta ja Lavamäki Ruskon Vahdolta.

Kyläkauppapäivään osallistuvat K-marketit Moisiossa, Jäkärlässä, Loukinaisissa, Ilmarisissa, Ruskolla ja Tarvasjoella. Kyläkaupoille päivä on yksi näytön paikoista yhteiskunnassa, jossa kaikki kaupat ovat auki jokaisena päivänä ja jotkut jopa ympäri vuorokauden.

Kyläkauppojen verkosto on harventunut etenkin syvällä maaseudulla, mutta myös kaupunkeja lähellä olevissa taajamissa kuten esimerkiksi Liedon Asemalla, Tortinmäessä tai Yliskulmalla.

Avoimet kylät -päivään osallistuu tänä vuonna noin 600 kylää, jotka avaavat ovensa ja järjestävät vierailijoille omannäköistään ohjelmaa. Ohjelmassa on sekä perinteisiä pihakirppiksiä ja talkoita ja paikoin eksoottisempaakin juhlanaihetta, kuten Lavamäessä, jossa kyläyhdistys pitää suuren kierrätystapahtuman.

Vaikka kylä mielletään perinteisesti osaksi maaseutua, tapahtumia on järjestämässä myös kaupunkien pieniä myymälöitä ja kortteleita. Myös kaupunginosissa lähipalvelut ja -yhteisö ovat tärkeä voimavara, jonka säilymisen eteen joudutaan jatkuvasti tekemään töitä. Esimerkiksi postipalvelut ovat olennainen osa lähikauppojen palveluvarustusta. Monessa paikassa se on toteutettu pakettiautomaateilla, mutta osassa saa henkilökohtaistakin palvelua.

Suomen Kylät ry:n puheenjohtaja, paattislaislähtöinen Petri Rinne uskoo, että samalla kun päivä on mahdollisuus esitellä kylien monipuolista toimintaa, monilla kylillä myös syntyy uusia yhteistyöideoita ja kumppanuuksia. Hän pitää hyvänä, että ulkopuolelta tulevat vierailijat pääsevät tutustumaan kyliin ajanvietto- ja asumispaikkoina, ja samalla muistutetaan kylien elinvoimaisuudesta tavallista laajemmin.

Kylissä koetaan vahvempaa yhteisöllisyyttä kuin taajemmin asutuissa paikoissa. Monet kaipaavat tiivistä yhteisöä syvemmin kuin hyvänpäiväntuttuineen, mutta monet taas vierastavat ajatusta, että aina pitäisi olla tekemisissä naapureiden ja kyläläisten kanssa. Kylässäkin oma itsenäinen eläminen on mahdollista, kunhan ei ole niin raskaskätinen, ettei ohikulkijaa tai vastaantulijaa moikkaa.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.