Pääkirjoitus | 14.03.2019 08:30

Jotkut asiat etenevät hitaasti

Kovin liukkaasti eivät kaikki asiat kunnissa etene. Aloitteesta toteutumiseen saattaa kestää jopa vuosia, ja vaikka virkakoneistokin olisi startattu käyntiin, joittenkin ehdotusten kohtalona on vaipua ikuiseen uneen.

Ruskolla on puhuttu välillä ikään kuin vitsinä kovasti toivotusta ja pitkään virkamiesvalmistelussa olleesta graffitiseinästä. Kun asia nousi kirjasto- ja vapaa-aikalautakunnassa esille, jo ensimmäisten kokousten jälkeen esitettiin julkisia arvioita siitä, että aloitteen tehneet nuoret ovat jo eläkeiässä ennen kuin seinästä tulee totta. Ongelmallisinta oli toisaalta löytää graffitiseinälle paikka ja toisaalta osuttaa päätöksenteko sellaiseen ajankohtaan, että seinä oli mahdollista sulan maan aikana pystyttää.

Pari vuotta sitten valtuustossa tehtiin aloite paikan etsimisestä nuorisolle vapaa-ajan viettoa varten. Aloitteessa viitattiin mahdollisuuteen käyttää tilaa esimerkiksi mopojen korjailuun. Pariin paikkaan asianomainen lautakunta tutustukin, ja taisipa siellä olla nuorisovaltuustollakin edustus. Ongelmaksi todettiin se, että jos mopotalli sijaitsee kovin etäällä, sen valvominen on mahdotonta kunnan vapaa-aikatoimen niukilla resursseilla. Niinpä päädyttiin siihen, että nuorisolle voitaisiin järjestää keskustaan paikka, jossa voisi oleskella sateensuojassa.

Tätä niin sanottua värjöttelykatosta piirreltiin ensin Kirkonkylän koulun ja Vahdontien väliselle alueelle, mutta lopulta paikka löytyi Maunun koulun piha-alueelta. Lupaa ei ei hankkeelle havaittu pyytää, mutta hyvissä ajoin kalusteiksi hankittiin ydinpommin kestävät betoniset penkit ja pöytä. Itse katosta ei toistaiseksi ole rakennettu.

Saattaa mennä vielä tovi ennen kuin nuoriso pääsee istuksimaan heille tarkoitetun katoksen alle, sillä oleskelupaikalle myönnetystä luvasta tehtiin ensin oikaisuvaatimus asianomaiselle lautakunnalle. Kun lautakunta piti rakennustarkastajan päätöksen voimassa, koska kaavallista estettä sijoittamiselle ei ollut, asiasta valitettiin hallinto-oikeuteen.

Nyt kunta on antanut vastineensa hallinto-oikeudelle, jossa tällaisten asioiden ratkaisemiseen yleensä menee puoli vuotta. On siis mahdollista, että oleskelemaan nuoriso pääsee sopivasti seuraavien syyssateiden aikaan, jos prosessiin ei tule muita mutkia.

Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.