Pääkirjoitus | 08.01.2019 08:21

Urheilu antaa elämyksiä yleisöllekin

Vannoutuneimmat jääkiekon rakastajat valvoivat sunnuntain vastaisena aamuyönä katsomassa televisiosta jääkiekkopeliä Kanadasta. Suomalaisten menestys elähdyttää myös sellaisia, joilla ei intohimo riitä aikataulujen järjestämiseen valtamerten takana olevan kilpailun vuoksi.


Suomen alle 20-vuotiaiden poikien jääkiekon maailmanmestaruus tuntui erityisen tärkeältä Turun seudulle, koska ratkaisumaalin teki lietolainen Kaapo Kakko. Nuorukainen on kehittynyt huimasti, ja MM-kulta oli hänelle jo toinen. Edellisen mestaruutensa Kakko pelasi alle 18-vuotiaiden MM-kilpailuissa vuonna 2018.


Lieto on ollut palloilulajeissa näkyvillä — ei tosin paikallisten seurojen riveissä. Kaapo Kakon seura on ainakin toistaiseksi TPS, ja saman seuran siipien alla pelaavat myös lietolaislähtöiset salibandyn maailmanmestarit Miko Kailiala ja Mikko Hautaniemi.


Urheilijoiden odotetaan olevan esikuvia. Kaapo Kakon tie 17-vuotiaaksi lahjakkuudeksi perustuu paitsi geneettisiin ominaisuuksiin, myös ankaraan työn tekemiseen taaperovuosista alkaen. Turun Tienoossa oli kuva ja pieni haastattelu helmikuussa 2014 Pahkamäen koulun kaukalon laidalta. Jos silloin Kaapo Kakko oli ilmiselvä kiekkomies.


Sanotaan, että Suomessa on valtavasti vanhempia, joiden toive on auttaa lapsia menestymään urheilussa. Ammattilaisuus ja hyvät tulot ovat mahdollisia joukkuelajeissa, jos kohta esimerkiksi autourheilussa miljonääriksi voi päätyä, mutta se vaatii myös rahakkaita tukijoita. Vain pieni osa harrastajista toteuttaa unelmansa ammattilaisuudesta ulkomailla.


Kaapo Kakon isä sanoo tämän lehden takasivun haastattelussa perheen vanhempien noudattaneen kolmen k:n ohjelmaa: kuljeta, kannusta, kustanna. Tuo ohjelma sopii minkä tahansa harrastuksen tai minkä tahansa oman lapsen kehityspolun tukemiseen.


Rauli Ala-Karvia

Lue vanhempia pääkirjoituksia

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.