Paikalliset | 14.07.2022 11:11

Turun lentoaseman tulevaisuus näyttää valoisalta

Turun lentoaseman tulevaisuus näyttää valoisalta

Juha Aaltonen on ollut Turun lentoaseman päällikkönä vuodesta 2010. —Matkustajamäärät nousivat tasaisesti vuosi vuodelta ennen koronaa, hän kertoo.

Turku Lentomatkustuksen lisääntymisestä ja suurten eurooppalaisten lentokenttien, Helsinki-Vantaa mukaan lukien, jonoista ja henkilöstöpulasta on puhuttu paljon viime aikoina, kun kahden vuoden jälkeen matkustajat rynnivät taas lentoasemille. Tilanteen voisi kuvitella olevan toisin Turun lentoasemalla kesäisenä arkiaamuna, sillä ovesta astuttaessa sisään lentoasemalla on hiljaista eikä matkustajista näy jälkeäkään. Ensivaikutelmasta huolimatta tilanne näyttää lentokentällä varsin hyvältä, vakuuttaa aseman päällikkö Juha Aaltonen.

—Koko ajan paranee, matkustajamäärät ovat kasvussa. Finnair lentää aamu- ja yölentoja Helsinkiin, Air Baltic lentää Riikaan ja Wizzair Gdanskiin ja Skopjeen. Maarianhaminan välilaskun kautta pääsee Tukholmaan näppärästi, Aaltonen luettelee lentoreittejä.

Ennen koronaa vuonna 2019 vuosittaiset matkustajamäärät pyörivät 450.000 paikkeilla, josta ne putosivat nopeasti vain muutamaan tuhanteen.

—Se oli iso pudotus. Gdanskin ja Skopjen lennoille riitti myös koronan aikana matkustajia, ja Maarianhaminan yhteys on pelannut koko ajan enemmän tai vähemmän. Todella hiljaista oli, kaikki ratkaisut yritettiin keksiä. Oli lomautuksiakin, mutta kenttä pystyttiin pitämään koko ajan auki, Aaltonen kuvailee.

—Nyt kesällä lennot ovat olleet yllättävän täynnä. Matkustajamääriä tarkkaillaan, ja pystymme joustavasti lisäämään henkilökuntaa ruuhka-aikana.

Kentän auki oleminen ja tasaiset matkustajamäärät, joita Turussa on, ovat Aaltosen mukaan etuna lentoyhtiöiden tehdessään reittivalintoja.

—Jos on matkustajia, niin myös lentoyhtiöt kiinnostuvat.


Syksyllä Roomaan ja Kanarialle


Kiinnostusta Turun lentoasemalle lentoyhtiöillä riittää, sillä lähiaikoina SAS on aloittamassa suorat lennot Turusta Tukholmaan ja syksyllä valikoimaan lisätään Wizzairin suorat yhteydet Roomaan ja Tjäreborgin ja TUI:n viikottaiset lennot Kanariansaarille.

—Sitten Turun kentältä alkaa olla aika hyvät yhteydet Eurooppaan ja sitä kautta avautuu jatkolennoille uusia mahdollisuuksia, Aaltonen toteaa.

Matkustajalentojen lisäksi Turun lentoasemalla on muutakin käyttöä. Kenttää käyttävät välillä ilmavoimat tai ilmailuharrastajat sekä businessjetit ja rahtilentoja lennetään säännöllisin väliajoin. Fedex esimerkiksi lentää rahtilentoja kentälle joka arkipäivä.

—Rahtilennot ovat iso voimavara ja ne pääsevät tänne tarvittaessa nopeasti. Se on kaiken liikenteen monipuolinen kokonaisuus, joka vallitsee ja on tärkeää, Aaltonen päättää.

Nuutti Ruokangas

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.