Paikalliset | 05.04.2022 10:01

Tulipalo tuhosi Kuusistojen kodin

  • Seppo ja Marjo Kuusiston omakotitalo Liedon Raukkalassa paloi pahoin viime viikonloppuna. Palon syttymissyy ei ole selvillä, mutta tuli levisi nopeasti omakotitalon yläpohjassa. —Hoitakaa hyvät ihmiset palohälyttimet kuntoon, Seppo Kuusisto painottaa.

Lieto Kun Seppo ja Marjo Kuusisto menivät viime perjantai-iltana puolen yön maissa nukkumaan, Raukkalassa oli tavallisen rauhallista. Puolta tuntia myöhemmin Kuusistot heräsivät palovaroittimen ääneen.
—Se pelasti meidät. Jälkikäteen ajatellen henki oli muutamasta minuutista kiinni, Seppo Kuusisto kertoo.
Kuusistojen pitkänmallisessa omakotitalossa oli neljä palovaroitinta, joista pariskunnan herätti makuuhuoneen tuloventtiilin kohdalla ollut. Savu oli siis todennäköisesti tullut palohälyttimen anturiin ilmastoinnin kautta. Sisätiloissa savua ei juuri siinä vaiheessa ollut, mutta välipohjassa kulkevat vesijohdot paukkuivat jo. Talon toisessa päädyssä olevasta yläpohjaan johtavasta luukusta Seppo Kuusisto näki yläpohjan olevan jo tulimerenä.
—Huusin ja kirosin, mutta mitään ei ollut enää tehtävissä. Marjo nappasi naulakosta päälleen talvitakin ja pilkkisaappaat ja soitti hätäkeskukseen. Minäkin hain takin ja eripariset nahkasaappaat, onneksi kuitenkin vasemman ja oikean jalan kengät. Sillä aikaa kun palokuntaa odoteltiin löivät liekit jo koko talon matkalta läpi katosta. Lopulta katto romahti alas, ja vei mennessään kaksi kolmasosaa myös välikatosta, Kuusisto kertaa tulipaloyön tapahtumia.

Yöksi Kuusistot pääsivät sukulaisten luo.
—Vaikkei sinä yönä kyllä nukuttu.
Tulipalon jälkiä ovat käyneet jälkikäteen tutkimassa vakuutusyhtiön valitsema vahinkokartoitusfirma sekä poliisi. Käytännössä talo on palanut korjauskelvottomaksi, eikä syttymissyytä välttämättä saada koskaan tietää.

Vaikka Kuusistojen omakotitalo paloi korjauskelvottomaksi, aivan kaikki muistot eivät menneet talon mukana. Savu-, noki- ja vesivahinkoja nekin ovat toki kärsineet.
—Tavaroita ja tärkeitä papereita on säilynyt, vaikka ne haisevatkin pirusti savulle. Valokuvia ja muita tärkeitä esineitä säästyi. Kellarissa säästyi sellaistakin tavaraa, jonka ei olisi tarvinnut säästyä, Kuusisto hymähtää.
Myös lompakot, ajokortit ja passit olivat siellä päässä taloa, jonka yläpohja kesti katon romahtamisen. Helpotti, kun esimerkiksi maksaminen ja autolla ajaminen oli mahdollista.

Tuhkasta nousee uusi koti

Tavara ja irtaimisto ovat korvattavia asioita. Henkilövahinkoja ei tulipalossa tullut. Oman kodin menetys on silti kova paikka. Kuusistot muuttivat itse rakentamaansa omakotitaloon vuonna 1990. Talo on täynnä muistoja, siellä on kasvatettu lapset ja eletty yli 30 vuotta. Viime vuosien aikana talossa oli tehty myös paljon päivitysremontteja keittiöstä ja saunasta alkaen. Näitä ja tuttujen ihmisten yhteydenottoja ajatellessaan Kuusisto liikuttuu.
—Ihmiset ovat olleet tosi avuliaita. Siitä kiitos heille kaikille.
Kun palokunta sammutti taloa, otti Seppo Kuusisto tulipalosta videopätkiä ja valokuvia.
—Jää sitten muisto tästäkin. Onneksi muita muistoja on enemmän.

Juuri nyt Kuusistot asuvat väliaikaisesti sukulaisten luona, ja pidempiaikainenkin koti on jo löytynyt. Mitä jatkossa?
—Meillä on siellä se paikka kuitenkin. Raukkalaan jäivät pystyyn pihasauna, leikkimökki ja autotalli. Tämänhetkinen ajatus on, että puretaan palanut talo pois ja tehdään tilalle uusi. Siinä on tietysti vakuutusyhtiön päätökselläkin iso merkitys, Kuusisto päättää.

Matti Lehtonen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.