Paikalliset | 16.12.2021 07:39

TikTok-haasteet Ilmaristen ilkivallantekojen taustalla

TikTok-haasteet Ilmaristen ilkivallantekojen taustalla

Ilmaristen koulun lipputanko oli surullinen näky maanantaiaamuna.

Lieto Ilmaristen koulun rehtori Pekka Teittinen sai jo viime viikonloppuna tiedon, että koulun alueella on jälleen tehty ilkivaltaa. Tällä kertaa sekä koulun että Lintukodon päiväkodin lipputangot oli kaadettu. Lisäksi jo aiemmin koulun ja päiväkodin lähimetsässä oli kaadettu seitsemän puuta kirveellä, ulkoroskisten sisältöä levitetty pitkin koulun pihaa, ikkunoihin heitetty kananmunia ja hierottu ulostetta, seiniä sutattu ja syyslomalla koulun ikkunan läpi heitettiin iso kivi. Lista on pitkä ja ilkivallan seuraukset mittavia.

Rehtorin mukaan vastaavaa oireilua alkoi ilmetä vasta viime kesäloman aikana.
—Koulun kalenterivuodesta katsottuna raskaimmat ajat ovat nimenomaan joulun alla ja koulun päättyessä ennen kesää. Oppilaiden väsymys näkyy, mutta se kuuluu elämään ja siihen pitää opetella, hän summaa.

Erityisesti Teittinen on huolissaan nuorten vaikutuksista koulun lähistöllä asuviin ihmisiin.
—Ilkivaltaa kohdistuu koulun naapurustoon töhrimisenä ja ovien potkimisina. Osasyy ilkivaltaan ovat TikTokissa leviävät haasteet, joita lähdetään toteuttamaan. Varmasti mukana on murrosiän tuomaa näyttämisen haluakin.
Lipputangon kaataneiden nuorten henkilöllisyys selvisi ja korvausasia eteni poliisille.
—Tässäkin tapauksessa tieto tapahtuneesta ja tekijästä lähti nopeasti leviämään. Monesti ilkivallan teon jälkeen, kun asiasta jäädään kiinni, kaikkoavat kaverit siinä vaiheessa ympäriltä, kun korvauksista aletaan puhumaan. Kahden lipputangon korvaus on jo huomattava summa.

Yhteispeliä nuorten ja aikuisten välillä

Rehtori kertoo seuraavansa huolestuneena nykyajan suuntausta. Vanhempien kasvatusvastuu tuntuu unohtuneen.
—Jos lapsi on viikonloppuna kello 22 jälkeen poissa kotoa, pitääkö se sallia? Jos naapurin lapset saavat olla myöhään ulkona, ei omien lasten tarvitse, Teittinen toteaa.

Mikä on siis oikea toimintatapa, jolla Ilmaristen ilkivalta saataisiin loppumaan?
—Valvontakamerat eivät ongelmaa poista. Koko kylä kasvattaa -asenne on tärkeä ja vaatii yhteen hiileen puhaltamista. On keskusteltava nuorten kanssa ja selvitettävä, mikä tökkii. Tämä vaatii yhteispeliä koko alueella.

Vastaavat lipputankotapaukset ovat Teittisen mukaan harvinaisia, mutta muu koulun alueella rällääminen yleistä. Nuorten tekemisiin on pelätty puuttua myös mahdollisen koston takia. Koulu tekee voitavansa nuorten kasvatustyössä.
—Opettaja antaa opetusta ja tekee työnsä ja laittaa oppilaan sopivalla tasolla tiukille. Jälkikäteen monesti oppilaat kiittävät, kun opettaja ei päästänyt heitä liian helpolla.
Teittinen painottaa, että oireilevia nuoria on vain hyvin pieni osa.

—Koulunkäynnissä on meillä hyvää se, että luvattomia poissaoloja on hyvin vähän. Suurin osa oppilaista menestyy hienosti. Kaikkien tulee tässä tilanteessa katsoa peiliin, myös minun.
 
Ina Virtanen

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.