Paikalliset | 05.05.2022 07:59

Tarvasjoen kuntosali lakkautusuhan alla, käyttäjät huolissaan sisäliikuntapaikan kohtalosta

  • Jarkko Mäenpää treenasi maanantaina Tarvasjoen kuntosalilla. Epätietoisuus salin jatkosta hämmentää ja mies toivoisi, että asiaa olisi suunniteltu etukäteen hieman enemmän.

  • Tarvasjoen kuntosalin laitteet ovat vanhat, mutta ajavat asiansa. Seniorikävijöille viikottaiset treenit ovat tärkeä osa arkea sekä fyysistä että henkistä jaksamista.

  • Tarvashovin rakennusta ei juuri enää käytetä, vaikka kuntosali on edelleen aktiivinen. Lähes jokaisessa kiinteistön ovessa komeilee graffiteja, joita ei ole vaivauduttu enää poistamaan.

Tarvasjoki Kuntoilulaitteet ja rauta kolisevat Tarvasjoen kuntosalilla maanantai-iltapäivänä senioreille suunnatussa kuntosalivuorossa. Paikallinen liikunta-aktiivi Jarkko Mäenpää on seurannut huolestuneena tiedotusta kuntosalin jatkoon liittyen. Hiljattain tulleen tiedon mukaan se sulkisi ovensa pysyvästi toukokuun lopussa. Aivan tuoreimman huhun mukaan jatkoa saattaisi sittenkin olla juhannukseen asti.

—Siivoaja ilmoitti, että siivous loppuu touko-kesäkuun vaihteessa. Pariin viikkoon tarjolla ei ole enää ollut desinfiointiainetta kuntosalilaitteiden puhdistukseen, Mäenpää sanoo.

Tarvashovin kuntosali on alkuperäisessä kunnossaan, mutta tilat ovat siistit ja toimintaan sopivat. Seniorikävijät pääsevät käyttämään sitä kolmena kertana viikossa parin tunnin ajan aamuisin sekä kerran viikossa iltapäivisin tunnin ajan. Salin sulkeminen huolestuttaa, sille se päättäisi monen käyttäjän liikuntaharrastukset kokonaan.

—Osalla kävijöistä matkaa esimerkiksi Lietohallille olisi 30 kilometrin verran ja keskustassa asuvilta 22 kilometriä. Lietohallilla tarjolla olisi tunnin vuoroja. Täältä ei kannata sen takia lähteä, eikä julkisilla kulkuneuvoillakaan pääse. Kaikilla ei myöskään ole omaa autoa, Jarkko Mäenpää pohjustaa.

Tarvasjokelaisia huolettaa myös Lietohallin käyttökapasiteetti. Toisinaan ihmiset ovat joutuneet kääntymään ovelta takaisin salin ollessa täynnä.
—Jos Tarvasjoelta viedään kuntosali, olisimme toivoneet, että asiaa olisi suunniteltu etukäteen enemmän.


Palvelut poistuvat yksitellen


Jarkko Mäenpään mukaan kuntosalin paikasta on keskusteltu jo pitkään.
—Pari vuotta sitten tehtiin selvitys ennen uuden liikuntahallin rakentamista, jos jäähallin pukukopista olisi saatu tehtyä kuntosali. Se osoittautui liian pieneksi. Eräs yksityinen henkilö suunnitteli puolestaan vanhasta kirjastosta kuntosalia, mutta hanke ei toteutunut. Vanhassa kunnantalossakin on jo asukkaita. Enää ei taida olla jäljellä vapaita kunnan tilojakaan, jonne kuntosali sopisi.

Suunniteltiinpa salin sijoittamista 20 vuotta sitten myös jäähallin parvelle, mutta sekin hanke Mäenpään mukaan kaatui.

—Kun Tarvasjoki liitettiin Lietoon, lähti meiltä ensin kirjasto. Sen jälkeen kirjastoauton toiminta loppui. Kirjastoautokin parkkeerasi mäen päälle, jonne kaikki asiakkaat eivät päässeet kulkemaan. Sitten Tarvashovi meni käyttökieltoon ja uimahalli suljettiin, Mäenpää kertaa.

Uimahallin olemassaolon aikana tarvasjokelaiset seniorit kävivät sen vesijumpassa viikottain.

—Se oli monelle ainoa vaihtoehto liikkua. Ovien sulkeuduttua osa lopetti liikunnan kokonaan ja istuu nyt rullatuolissa tai kulkee keppien varassa. Tuntuu oudolta, miten täällä Tarvasjoella kaikki maksaa niin hirveästi ja lopulta viedään pois.

Mäenpään mukaan nykyisistä salikävijöistä moni noudattaa lääkärin määräämää kuntouttavaa saliohjelmaa, jota ei voi kotioloissa vastaavasti suorittaa.

Hän kertoo, että salin sulkemista perustellaan kalliilla käyttökustannuksilla.
—Suihkujenkin käyttö on täällä kielletty. Koululaiset käyvät suihkussa puolestaan uimahallin puolella, eli sitä kiinteistöä lämmitetään vielä kuitenkin, hän sanoo.

Jarkko Mäenpään laskujen mukaan kuntosalin käyttäjät maksavat siitä noin tuhat euroa kuussa.
—Maksavatko sähkökulut niin paljon? Jos edes käyttökuluilla saataisiin katettua ylläpito.


Vanha vetovoimatekijä on poissa


Myös muut salikävijät puolustavat sulku-uhan alla olevaa kuntosalia. Heidän mukaansa Liikkuva Lieto ja Kyvykkäät kylät- nimitykset eivät Tarvasjoen kohdalla pidä paikkaansa.

—On tosi surullista jos se loppuu. Minulla ei ole mahdollisuutta käydä salilla Liedossa ilman autoa. Sairastan nivelrikkoa ja salitreeni on sen hoitoon tärkeää. Fyysisen kunnon lisäksi salilla on henkinen merkitys. Tämä auttaa siihen, että ihminen pystyisi asumaan kotonaan mahdollisimman pitkään, eräs treenaaja sanoo.

Salikävijät ihmettelevät, miten kukaan enää haluaisi muuttaa Tarvasjoelle, jos sen kaikki palvelut viedään pois.

—Muutin tänne 20 vuotta sitten. Tänne vetivät koulu ja liikuntamahdollisuudet. Oli uimahalli, palloiluhalli, jäähalli, kuntosali, tenniskentät ja urheilukenttä. Pitääkö tässä alkaa harkita muuttoa muualle?, Matti Suomalainen pohtii.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.