Paikalliset | 29.12.2022 08:49

Sähkökatkoihin varauduttu monin tavoin

Sähkökatkoihin varauduttu monin tavoin

Vahtimestari Mira Siikalampi esitteli Lietohalliin hankittua lisävalaistusta.

Lietohallin vahtimestari Mira Siikalampi esittelee akkukäyttöisiä valonheittimiä ja otsalamppua. Lisävalaistusta on hankittu mahdollisia sähkökatkoja varten.

—Jos sähkökatko tulee, meitä on ohjeistettu laittamaan halli kiinni, Siikalampi kertoo.

Koko Suomessa varaudutaan kiertäviin sähkökatkoihin, jotta sähkön riittävyys saadaan ääritilanteessa taattua. Katkot koskisivat kerrallaan tiettyä aluetta ja kestäisivät enimmillään kaksi tuntia.

Kriittisin aika sähköntarpeelle arvioidaan olevan nyt tammi-helmikuussa, jolloin energiaa kuluu erityisen paljon lämmitykseen.

Sähkökatkot osuisivat paitsi kotitalouksiin ja julkisiin toimijoihin myös yrityksiin. Kauppakamarien tekemästä kyselyssä lähes 89 prosenttia Turun kauppakamarin alueen jäsenyrityksistä kertoi, että kiertävät sähkökatkokset aiheuttaisivat yritystoiminnalle joko merkittävää tai vähintäänkin hieman haittaa. Vajaa puolet kyselyyn vastanneista yrityksistä on varautunut katkoksiin.

—Meillä on katkojen suhteen ihan hyvä tilanne, sanoo Karvakorvat Liedon toinen yrittäjä Sara Uusitalo.

Lemmikkitarvikemyymälään on hankittu lisävaloa ja tarvittaessa kuitit saa kirjoitettua käsin. Mikäli katko kestää kaksi tuntia, Uusitalo arvioi, että pakasteetkin selviävät. Myymälässä on seitsemän pakastinta, joissa säilytetään myynnissä olevia lemmikkien raakaruokia.

—Mutta trimmaustoimintaa emme pysty tekemään ilman sähköä. Sitä ei voi millään tehdä katkon aikana, Uusitalo lisää.

Kotitalouksia, kuntia ja yrityksiä on kehotettu pitkin syksyä säästämään sähköä, jotta sen riittävyys saataisiin taattua. Kiertävät sähkökatkot olisivat kantaverkkoyhtiö Fingridin mukaan viimeinen keino välttää suurhäiriö, joka voisi johtaa koko Suomen pimenemiseen.

Liedon kaupungin liikuntapaikkamestari Kai Lagerström toivoo, että mahdollisista sähkökatkoista tiedotettaisiin etukäteen. Jo vartissakin saa tehtyä paljon.

Vasta kun katko tulee kohdalle, konkretisoituu, mikä kaikki ei toimi ilman sähköä. Lietohallissa tulee ensinnäkin pimeää ja ilmanvaihto menee pois päältä, invahissi ei toimi.

—Meillä on täällä hyvä kuulutusjärjestelmä, mutta sekin vaatii sähkön. Eli katkon aikana sen kautta ei pysty kuuluttamaan tilanteesta, vahtimestari Mira Siikalampi pohtii.

Sara Uusitalo ei koe, että lyhyt sähkökatko olisi hänen yritykselleen mahdoton rasti. Uusitalo on kipparoinut Liedon Karvakorvia nyt viitisin vuotta, ja tänä aikana yrittäjän taipaleeseen on mahtunut monenlaista.

—Elämä on päässyt yllättämään monesti. Ei voi sanoa, että ”ei näin voi tapahtua”, sillä näköjään kaikki on mahdollista. Mitä vain voi tapahtua, Uusitalo naurahtaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.