Paikalliset | 02.06.2022 11:43

Rusko-Seuran museoissa paljon uutta vanhaa nähtävää

  • Rusko-Seuran laajan esinekokoelman helmi on Ruskon kinkerikousasta tehty kopio. Alkuperäinen, vuodelta 1542 peräisin oleva kousa on Kansallismuseon kokoelmissa. Kuvassa myös Jarkko Välilä, Kaija Rusi kousan kanssa, Ulla Vesterinen, Marja-Leena Laaksonen ja Timo Hiironen.

  • Kaija Rusi esittelee Rindellin mäkitupamuseon irtaimistoon kuuluvia housuja. Talo on talven aikana kalustettu osittain uudestaan, ja avoinna kesän aikana joka sunnuntai.

  • Rindellin mäkitupamuseon sali korjattiin paikallisen perinnerakentajan Matias Alikeskikylän toimesta viime vuoden aikana.

Rusko Kiinnostaako kotiseututyö? Ainakin Rusko-Seuran aktiiveja kiinnostaa. Kotiseutuyhdistyksen kesäkausi on käynnistymässä ja viime viikonloppuna avattiin Ruskon kirkonmäellä sijaitsevan lainamakasiinin päivitetty näyttely sähkön saapumisesta Ruskolle. Hautausmaan laidalla sijaitseva Rindellin mäkitupamuseo on sekin entistä ehompi, ja keskustassa Vahdontien laidassa seisovan Ketosen torpan kesäkahvila aukesi eilen.

Kaikki siis hyvin?

—Valitettavasti seura-aktiivien rivit harvenevat vuosi vuodelta. Tekemistä olisi paljon, mutta yhdistyksen voimavarat ovat rajalliset, Rusko-Seuran hallituksen Ulla Vesterinen, Kaija Rusi, Jarkko Välilä, Timo Hiironen ja Marja-Leena Laaksonen kertovat.

Rakennusten lisäksi yhdistyksellä on varastoituna valtavasti irtaimistoa siellä täällä pappilan navetasta lähtien. Onneksi seurassa on pitkään tehty laatutyötä, ja esineluettelot on pääosin ajan tasalla.
—Viimeksi luetteloituna oli lähes tuhat esinettä, nyt jo varmasti yli tuhat, Vesterinen arvioi.


Kotiseututyönkin pitää uudistua


Rusko-Seuran perustamisesta tulee ensi vuonna kuluneeksi 60 vuotta. Yhdistyksen tarkoitus on koostaa toiminnastaan historiikki, ”sellainen kirjallinen tuote, jota nykyihmisetkin jaksavat lukea”. Seuran kirjanpidon ja arkistojen digitointiin on saatu Varsin Hyvältä apurahaa, Rindellin mäkitupaa on viime vuosina korjailtu museoviraston apurahan turvin.

Rusko-Seuran museoissa käy vuosittain päiväkotiryhmiä ja koululuokkia, mutta myös ihan tavallisia aikuisia ihmisiä.

—Aika usein ihan fiksut nelikymppisetkään eivät tiedä, mitä tarkoittavat esimerkiksi kinkerit tai mitä vanhoilla maatalouskoneilla on tehty. Asioita ei saa pitää itsestäänselvyyksinä, vaikka meille kotiseuturakkaille ne ovatkin sellaisia, Kaija Rusi kertoo.

Eri puolilla Suomea paikallista kotiseututoimintaa on viritelty kokonaan uusin tavoin. Makasiinimuseot eivät nykyisille työikäisille riitä.

—Tarvittaisiin uudenlaista, ruohonjuuritason yhteisöllisyyttä. Nuoria tarvitaan mukaan esimerkiksi kulttuurimiljöiden säilyttämiseen elävinä. Mutta se on helpommin sanottu kuin tehty, Ulla Vesterinen toteaa.

Kesän aikana Rusko-Seuran ylläpitämät näyttelyt ovat avoimina joka sunnuntai.

Ja ihan kuin nykyisissä rakennuksissa, näyttelyissä, kahvilassa ja tapahtumissa ei olisi riittävästi. Rusko-Seura on vastikään saanut hallintaoikeuden ja avaimet Liukolantien päässä yksityisillä mailla seisovaan puurakenteiseen sähkömuuntajaan. Siitäkin varmasti lisää myöhemmin.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.