Paikalliset | 24.08.2023 09:08

Poliisi otti Kaharintien kaatopaikan tutkintaan

  • Kaharintien maankaatopaikalla on hiljattain myös kaadettu metsää. Arkistokuva huhtikuulta.

Poliisi on aloittanut esitutkinnan siitä, onko Ruskon kunta syyllistynyt rikoksiin Kaharintien maankaatopaikan ylläpitäjänä. Kunnan omistamalle kaatopaikalla ei ole ollut voimassa olevaa ympäristölupaa.

Poliisi eristi kaatopaikan viime viikolla ja ryhtyi tutkimaan sen maaperää.

—Tutkimuksia suoritettiin viime viikon torstaina ja perjantaina. Kaivinkoneella tehtiin kymmenkunta koekuoppaa ja niistä otettiin maanäytteitä, kertoo Lounais-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Juha Lalli.

Kaharintien vanha kaatopaikka on puhuttanut Ruskolla jo vuosia. Naapurusto on kritisoinut kaatopaikan toimintaa ja muun muassa valittanut sen vaikutuksista asumismukavuuteen. Poliisi otti nyt vesi- ja maanäytteitä myös naapurikiinteistöiltä.

—Rikoslaboratorion arvion mukaan näytteiden valmistuminen vie noin kuukauden, Lalli lisää.

Esitutkinta aloitettiin Varsinais-Suomen ely-keskuksen pyynnöstä. Elyn ympäristölakimies Juha Ahonen kommentoi tapausta yleisellä tasolla. Hän muistuttaa, että valvontaviranomaisen on velvollisuus tehdä ilmoitus poliisille ympäristönsuojelulainsäädännön vastaisesta teosta tai laiminlyönnistä.

—Yleisen ympäristöedun loukkauksesta voi olla kyse, kun kyse on luvanvaraisesta – tai luvattomasta - toiminnasta, jossa menettely on omiaan aiheuttamaan pohjaveden tai maaperän pilaantumisen vaaraa tai on kyse jätteiden hylkäämisestä ympäristöön.

—Yleisellä tasolla luvattomaan toimintaan liittyy ympäristön pilaantumisen vaara, koska läjitettävän jätteen määrää ja laatua ei seurata. Myös kaatopaikan rakenteille ja vesienkäsittelylle asetetaan määräyksiä ympäristöluvassa, Ahonen jatkaa.

 

Ympäristö-
luvasta valitettiin

 

Naapurustossa asuvien mukaan alueella on ollut kaatopaikkatoimintaa jo 1960-luvulla. ”Päällistön kaatopaikkaan” tuotiin kaikenlaista kotitalouksien ja teollisuuslaitoksien jätettä jopa naapurikunnista.

Kaatopaikka suljettiin 1985, mutta vielä sen jälkeen paikalle on tuotu muun muassa maa-ainesta uusien asuinalueiden tieltä. Tarkkaa tietoa maa-ainesten määrästä ja laadusta ei ole.

Toiminta Kaharintiellä lopetettiin keväällä 2021, kun Ely-keskus kehotti Ruskon kuntaa lopettamaan sinne läjittämisen ja maa-ainesten viemisen välittömästi. Toiminnalla ei ollut ympäristölupaa, ja Ely-keskus muistutti tuolloin, että lupa tarvitaan joka tapauksessa huolimatta siitä, aikooko kunta jatkaa tai lopettaa siellä toiminnan.

Tämän vuoden huhtikuussa Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi Ruskon kunnalle ympäristöluvan, jonka mukaan kaatopaikkatoiminta lopetetaan ja reilun viiden hehtaarin kokoinen alue maisemoidaan.

Ympäristölupa ei ehtinyt voimaan, sillä siitä tehtiin valitus. Nyt Vaasan hallinto-oikeus pyysi valitukseen Ruskon rakennus- ja ympäristölautakunnalta lausuntoa.

Kaatopaikalle, myös vähintään 50.000 tonnin vuotuiselle jätemäärälle mitoitetulle maankaatopaikalle, luvan myöntää aluehallintovirasto ja Ely-keskus vastaa luvan valvonnasta. Määrältään pienemmät maankaatopaikat kuuluvat kunnan toimivaltaan.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.