Paikalliset | 29.04.2021 08:14

Orava alkaa panna Liedossa

  • Orava Brewingin perustajat Santeri Saloniemi (vas.) ja Jaakko Juntunen ovat uusista panimotiloista innoissaan. Tällä hetkellä tuotanto on pysähdyksissä, mutta kunhan viranomaisluvat heltiävät, Liedon Tuulissuolla aletaan panna olutta.

  • Mäskäyskattila odottaa vielä tyhjänä.

  • Pneumaattinen tölkityskone odottaa töitä. Orava Brewing myy oluensa nimenomaan tölkeissä, vaikka olutpuristit arvostavatkin enemmän lasipulloa.

  • Orava Brewing on kokeileva ja monipuolinen pienpanimo. Kuvan oluista löytyy muun muassa mustaherukkaa, mangoa, aprikoosia ja chiliä.

Lieto Vielä parikymmentä vuotta sitten tämä juttukeikka olisi päättynyt toisin. Kun kotikuntaan avataan pienpanimo, tekisi siellä mieli viettää tunti jos toinenkin paikalliseen tuotantoon tutustumassa. Modernin työ- ja perhe-elämän lisäksi esteenä ovat vielä toistaiseksi verottaja ja aluehallintovirasto.
—Toiminta aloitetaan lähiviikkoina kun lupien siirto Lietoon astuu voimaan. Kun verottoman varaston lupa on saatu, aluehallintovirasto siirtää myymälän luvan uuteen osoitteeseemme. Ensimmäiset Liedossa pannut oluet ovat valmiita näillä näkymin kesäkuun alussa, Orava Brewing Oy:n perustajat ja pyörittäjät Santeri Saloniemi ja Jaakko Juntunen kertovat toiveikkaina.
Vuodesta 2018 Turun Iso-Heikkilässä toiminut pienpanimo käynnistää tuotantonsa Liedossa Tuulissuolla vielä kevään aikana. Sitä ennen päivitetty panimolaitteisto putsataan, säädetään ja testataan.

Vastaanotto ollut innokas

Erikoisolueiden buumi käynnistyi laajemmin Suomessa ehkä vuosikymmen sitten. Baareihin ja ravintoloihin ilmestyi jännittävästi nimettyjä, perinteiseen Suomi-lageriin verrattuna myös jännittävän makuisia oluita: ipoja, apoja, stoutteja, soureja. Vuosikymmentä myöhemmin ei välttämättä edes puhuta enää erikoisoluista, vaan yksinkertaisesti oluesta.
Orava Brewing aloitti niin sanottuna kiertolaispanimona, eli käytti muiden yritysten laitteita omien tuotteidensa valmistukseen. Alusta alkaen reseptiikka oli rohkeaa ja monipuolista.
—Ensimmäisen vuoden aikana taisimme tehdä noin 30:tä erilaista olutta. Osa niistä on jäänyt kiertoon, osa ei, Santeri Saloniemi muistelee.
—Uskon, että erikoisolueiden suosio on tullut jäädäkseen. Ruokakauppojen olutvalikoimat ovat laajentuneet ja Alkon valikoimiin pääsyä helpotettu pienpanimoiden kohdalla. Siihen perustuu myös uskomme Oravan tuotantomäärien kasvattamiseen, Saloniemi jatkaa.
—Ne, jotka ovat innostuneet uusista mauista, eivät enää palaa kantamaan kaupasta kotiin halvinta mahdollista peruslageria, Jaakko Juntunen säestää.
Niin kuin asiaan kuuluu, pienpanimoiden valikoima vaihtelee vuodenaikojen, trendien ja oluen panijoiden omien mieltymysten mukaan. Tällä hetkellä Orava Brewingin valikoimissa on esimerkiksi mustaherukalla, mangolla ja aprikoosilla maustettuja sour- eli hapanoluita, sekä chilillä ja kanelilla maustettua tummaa stoutia.

Miehet painottavat, ettei lager-oluessa sinänsä ole mitään vikaa, kunhan laatu on kunnossa. Lager-tyyppistä olutta tulee olemaan myös ensimmäinen Liedossa pantu erä.
—Sen suhteen on sovittu yhteistyöstä paikallisten K-kauppiaiden kanssa. Lietolaiset ovat ottaneet meidät jo nyt innolla vastaan, vaikkei tuotantoa ole edes käynnistetty, Orava Brewingin kaksikko kertoo.
Viime vuosi oli Orava Brewingillekin erikoinen. Normaalisti tuotannosta noin 20 prosenttia on myyty itse suoramyyntinä asiakkaille. Loppumyynti on jakautunut baarien ja ravintoloiden sekä K-kauppojen välille.
—Baarit ovat viimeisen vuoden aikana olleet aika paljon kiinni. Toisaalta myynti alueen K-kaupoissa on vetänyt hyvin. Tälle vuodelle tavoittelemme noin 20.000 litran kokonaistuotantoa. Viime kesän perusteella ostajia riittää, kunhan rajoitukset hellittävät.

Myynnissä pala pienpanimoa

Liedon panimoa varten Jaakko Juntunen ja Santeri Saloniemi ovat investoineet kahteen uuteen käymistankkiin. Täysipäiväisiksi panimomestareiksi eivät miehet vielä ole ryhtyneet, mutta suunnitelmia on. Orava Brewingillä on käynnissä osakeanti, jossa se hakee piensijoittajia mukaan yritystä rahoittamaan. Osakkaaksi pääsee 149 eurolla.
—Rahaa tarvitaan nimenomaan kasvuun: prosessin kehittämiseen, laitteiston kasvattamiseen ja kokopäiväisen työntekijän palkkaamiseen. Silloin pystyisimme paremmin vastaamaan markkinoiden kysyntään, miehet perustelevat.
Itse tuotteet taitavat olla kunnossa. Olutharrastajat testaavat ja arvioivat panimoiden tuotteita ahkerasti, ja internetin olutsivustoilla Oravan tuotteet ovat keskimäärin 3,5—4 tähden arvoisia. Vaativien harrastajien palautteeksi se on mainio tulos, etenkin kun otanta on lähes 9.000 arviota.
—Meillä on pitkä kotipanotausta, eli osaamista ja reseptiikkaa on kartutettu pikkuhiljaa kotikeittiöissä. Taustalla on paljon opiskelua, Jaakko Juntunen tiivistää.
Oluen raaka-aineet — perinteisesti veden, maltaat, hiivat ja humalat — Orava hankkii pääosin piikkiöläiseltä Lappo-maahantuojalta.
Tällä hetkellä Liedon panimolla ei vielä pata porise, mäski keity tai vierre vanhene.
—Tilapäisen anniskeluluvan saa nykyään aika helposti. Toivottavasti jo tänä kesänä voimme tarjota omia tuotteitamme panimon pihalla, Juntunen ja Saloniemi toivovat.

Matti Lehtonen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.