Paikalliset | 05.10.2023 11:03

Naapurit hämillään aurinkovoimalahankkeesta

  • Naapuripeltojen omistaja Kalle Rantanen, suunnitellun aurinkovoimalan vieressä asuvat Heljä-Riikka Laaksonen ja Sami Laaksonen sekä mökkinaapuri Harri Tulisalmi kokoontuivat keskustelemaan hankkeesta. Kaikki kokivat, että epäselviä asioita ja kysymyksiä aiheesta on vielä liikaa.

  • Laaksosen viisihenkisen perheen kotitalo sijaitsee aivan pellon rajalla, jonne kaavaillaan suurta aurinkovoimalahanketta.

—Ei noin voi tehdä kenellekään.

Se oli ensimmäinen ajatus, joka nousi mieleen Vahdon Kierikkalantiellä asuville Sami ja Heljä-Riikka Laaksoselle. Pariskunnan 8-vuotias poika oli saanut tekstiviestin, jonka välityksellä he ensi kertaa saivat tietää, että aivan heidän talonsa viereen suunnitellaan aurinkovoimalapuistoa.

Laaksosten pihalle ovat kokoontuneet tapaamiseen naapurimökin Harri Tulisalmi sekä naapuripeltoja viljelevä Kalle Rantanen. He kertoivat ihmetyksen alkaneen kesällä, kun alueen maanomistajiin otettiin yhteyttä.

Harri Tulisalmen kesämökki sijaitsee suunnitellulla hankealueella.

—Kyseessä on pieni omaisuus, mitä suvulla mökissä on kiinni. Mutta kyllä peilimeri ostajat karkottaa, hän toteaa.

Sami Laaksonen on asunut kotitalossaan 33 vuotta. Hän kuvailee Biosolar Oy:n tekemää naapurien kuulemista kiireelliseksi.

—Hoputus oli kova. Halusivat viikossa meiltä lausunnon, Laaksonen sanoo.

Naapuripelloilla viljelevä Kalle Rantanen puolestaan kokee, että maanomistajalla on tietty vastuullisuus, eikä häneltäkään ole vielä herunut puoltavaa lausuntoa hankkeelle.

—Oma kantti ei kyllä anna peräksi tehdä näin täällä asuville, hän toteaa.

 

Asiat etenivät vauhdilla

Viime viikon Turun Tienoossa (28.9.) uutisoitiin Biosolarin hakevan Ruskon kunnalta lupaa 22,9 hehtaarin aurinkovoimalalle. Lehdessä olleessa ilmakuvassa näkyi hankealue, jonka rajan ulkopuolelle jää Laaksosten koti. Hankkeen peltoalueen omistaa yksityinen maanomistaja.

—Kolmesta viiteen metriin korkeat aurinkopaneelit sijoitettaisiin pellolle. Jäisimme tänne täysin mottiin. Suojaetäisyydet asuinrakennukseen olisivat vain 50 metriä ja tontin rajalle 16 metriä, Sami Laaksonen kertoo.

Naapurit ovat yhdestä asiasta samaa mieltä. Epäselviä asioita on vielä paljon.

—Tämä vauhti on ollut järkyttävää. Vaikutuksia ei ole selvitetty, Laaksonen jatkaa.

Aurinkovoiman he kokevat hyväksi asiaksi, mutta koska ennakkotapauksia ei Suomessa vastaavanlaajuisesta aurinkovoimalahankkeesta juuri ole, on ymmärrettävää, että epäilyksiä on ilmassa.

—Kehityksen kulkua ei voi jarruttaa, mutta ei toisten elämään voi tällä tavalla vaikuttaa, Harri Tulisalmi sanoo.

Osayleiskaavassa kyseinen maa-alue on tarkoitettu maatalouskäyttöön. Naapurit ihmettelevät, miten aurinkovoimalahanke palvelee tätä käyttötarkoitusta.

—Samalla menisivät salaojitukset pilalle. Pintavesiä ja salaojia pitää pystyä huoltamaan. Paneelit ovat kartassa osoitettu meneväksi ojien läpi, Kalle Rantanen sanoo, ja muistuttaa, että alue vaatisi aitauksen ympärilleen.

—Samoin Fingridin voimalinjavaraus kulkee kaiken keskeltä, hän jatkaa.

Viljelijän näkökulmasta häntä huolettavat myös aurinkopaneelien heijastevaikutukset kasveille. Toinen huolenaihe on tuotettu sähkö ja sen tuomat turvallisuusriskit.

—Jos tulee häiriöitä, niin onko niitä tutkittu. Miten mahdollinen tulipalo sammutetaan, Rantanen kysyy.

Naapurit toivovat, että hankealueen yksityinen maanomistaja ajattelisi lähiympäristön ja naapureiden näkökulmaa asiassa.

—Ja jos aurinkovoimala tänne rakennettaisiin, voi se pian olla ulkomaisessa omistuksessa, Sami Laaksonen toteaa.

Viime aikoina varsinkin Laaksosten yöunet ovat menetetty ja hyvinvointi ollut koetuksella kaiken tapahtuneen jälkeen. Kaikkien yhteinen toive on, että hanketta ei luvitettaisi nopeasti läpi ilman kunnollista harkintaa ja selvityksiä.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.