Paikalliset | 24.02.2022 08:16

Marika Fagerholm remontoi vanhaa seuraintaloa kuntoon

  • Ennen tässä salissa järjestettiin tansseja ja juhlia, nyt se toimii Marika Fagerholmin aarteiden varastona. —Täältä tavarat viedään Pimeeseen Vinttiin myyntiin, yrittäjä kertoo.

  • Entinen tarjoilutila on kunnostettu upeasti. Taustalla näkyvä 1960-luvun kaapisto on Fagerholmin löytö Rymättylästä.

  • Lastulevy on poistettu ja tilalle laitettu puuta. Nyt lattian väri on lähellä alkuperäistä. Seinille laitetaan kaunista vanhaa tapettia, jonka Fagerholm löysi asiakkaansa vintiltä.

  • Tältä sali näytti ennen uusinta remonttia.

  • Vanha seuraintalo ehti olla tyhjillään useamman vuoden.

Vahto Seuraintalo, vanha nuokkari, entinen suojeluskunnantalo, jotkut puhuvat seurantalosta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kaikkein uusin hellyttelynimi on kuitenkin Pimeen Vintin Piilopirtti.
—Kutsun tätä Piilopirtiksi. Se on tämän hetken tekonimi, sanoo turkulainen Marika Fagerholm.

Tekonimi on siis vähän kuin syntymättömälle vauvalle annettava työnimi. No, kai voi sanoa, että Valpperintien varrella sijaitseva rakennus on Fagerholmille ikään kuin vauva.
—Käyn täällä melkein päivittäin. Töitä riittää varmasti koko loppuelämäksi. Mutta harrastukseksi talon ostinkin.
Kun Fagerholm viime vuoden toukokuussa sai käteensä vahtolaisen ikonisen, mutta pahoin ränsistyneen talovanhuksen avaimen, hän tiesi, mihin oli ryhtymässä. Tiesi ainakin pääasiallisesti.
—Jatkuvasti tulee yllätyksiä. Luulin ostaneeni hirsitalon, mutta nyt vaikuttaa siltä, että olenkin ostanut lautatalon.
—Eihän tällaisen vanhan talon remontointi ole rahallisesti kannattavaa. Tämä menee tunteen puolelle, hän jatkaa.

Fagerholm tunnetaan Paattisilla sijaitsevasta Pimeestä Vintistä, joka on vanhaan tavaraan keskittynyt sisustuskauppa. Hän etsi varastotilaa yritykselleen ja innostui vanhasta seuraintalosta.
Mikään ihan perus cityvarasto ei Fagerholmille kelvannut?
—No ei. Tämä on jotenkin kivempi, hän veistelee.

Mopon jäljet muisto menneestä

Kun Piilopirttiin astuu sisään, vanha nuorisotila on muisto vain. On siistiä, puhdasta ja valoisaa. Vajaassa vuodessa on tapahtunut paljon. Toki laitettavaa on yhä, mutta paljon on jo laitettu.
Vasemmalle on rakennettu iso tiskinurkkaus, oikealle valokuvausstudio. Niitä molempia Fagerholm tarvitsee työssään. Täällä Pimeeseen Vinttiin myyntiin tulevat tavarat ja kalusteet käsitellään.
Ehkä upein muodonmuutos on tapahtunut salissa. Saneerauksen kokenut tila on saanut sille kuuluvan ryhdin. Enää ei ole oransseja seiniä, sinistä kattoa tai loisteputkia. Entisestä elämästä muistuttaa vain lattia.
—Katso, lattiassa on mopon jälkiä. Mieti, jotkut ovat käyneet täällä aikoinaan sutimassa mopojen kanssa, Fagerholm päivittelee.

Fagerholmin luottotimpuri Toni Rantapere on ollut Piilopirtin remontissa mukana alusta lähtien.
—Tässä purku- ja korjausvaiheessa on tullut useamman kerran miettineeksi, miksi jotain on aikoinaan tehty niin kuin on tehty.
Talon vanhempi osa on rakennettu 1915 ja laajennusta tehty 1960—1970-luvuilla. Neliöitä on reilut 300.
—Mutta kaikki on pelastettavissa. Katto on kutakuinkin pitänyt. 70-luvun lisäsiipi on varmaan pahin, Rantapere vertaa.

Ideoita pop upista huutokauppaan

Tällä hetkellä meneillään on niin sanotun välihuoneen lattiaremontti. Jossain vaiheessa koko rakennuksen katto on uusittava, otsalaudat tehtävä ja julkisivu kunnostettava. Marika Fagerholm haaveilee, että länsipäätyyn puhkaisisi oviaukon.
—Olen miettinyt terassin rakentamista.

Kun remontti saadaan kunnolla haltuun, on aika toisenlaisille suunnitelmille. Jossain vaiheessa voisi järjestää pop upin, myydä siis vanhaa tavaraa myös Vahdolla. Huutokaupankin järjestämistä Fagerholm on ideoinut.
—Mutta tässä on niin pieni parkkipaikka, että huutokaupan järjestäminen voisi olla hankalaa.
Komean kohennuksen on myös jo kokenut entinen tarjoilutila. Alkuperäinen tiski on säästetty, samoin lattia. Aikoinaan tässä on pidetty juhlien pitopöytää. Mihin Fagerholm huonetta aikoo käyttää?
—Ehkä istuskelen tässä joskus ja syön aamupalaa, Fagerholm vitsailee.

Vai vitsaileeko?
—Saa nähdä. En ole sulkenut pois sitä vaihtoehtoa, että muuttaisin tänne.
Ainakaan kaava ei ole moista estämässä. Fagerholm voi perustaa rakennukseen liiketilan tai asunnon tai vaikka purkaa koko talon. Onneksi ainakin purku-vaihtoehto on Piilopirtiltä suljettu pois.

Maria Suomi

 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.