Paikalliset | 28.04.2022 08:08

Luotsiväylä suojaa elämän karikoilta

Luotsiväylä suojaa elämän karikoilta

Topi Oikarainen ja Juho Uutela istahtivat sisustettuun huoneeseen, joka vielä odottaa asukastaan saapuvaksi. Huoneita saa sisustaa mielensä mukaan esimerkiksi vaihtamalla maton ja verhot ja tuomalla huoneeseen peilin, television tai muita nuorelle tärkeitä tavaroita.

Lieto Humanan uusi lastensuojeluyksikkö vietti avajaisiaan viime viikon torstaina Liedon Asemalla. Yksikönjohtaja Juho Uutela avasi tilaisuuden paljastamalla yksikön nimen.

—Laitos toimii Luotsimaja Oy:n nimellä. Luotsi ohjaa veneet kulkemaan merillä turvallisesti. Samoin me luotsaamme lastensuojelun lapsia läpi elämän karikoiden, kohti turvallisempia väyliä, hän kertoo.

Sijoitetuilla lapsilla ei elämä ole ollut kovin tyyntä, vaan sisältänyt niin nousu- kuin laskuvesiä.
—Tästä syystä koko yksikön nimi on Luotsiväylä ja talon osastojen nimet ovat Vuoksi ja Luode, Uutela paljastaa.

Talon vastavalmistuneet tilat ovat hienot ja valoisat. Henkilökunta saapuu taloon 2. toukokuuta ja lasten odotetaan saapuvan toukokuun puolivälissä. Lupaprosessi AVI:n kanssa on vielä kesken.
—Riippuu kysynnästä, koska he tulevat. Aiemman kokemuksen mukaan voi mennä aikaa kahdesta viikosta kolmeen kuukauteen, että yksikkö tulee täyteen, Humanan Varsinais-Suomen lastensuojelupalveluiden toiminnanjohtaja Topi Oikarainen kertoo.


Arkirutiineja aikuisten johdolla


Luotsiväylä tarjoaa kodin 7—18-vuotiaille lapsille ja nuorille. Molemmilla osastoilla on yhteensä seitsemän paikkaa. Vuoksi ja Luode ovat erilliset yksiköt, mutta niiden välillä on myös yhteistoimintaa.
—Lähtökohta on pitkäaikainen sijoitus. Se voi kestää muutamasta kuukaudesta vuosiin ja jatkua nuoren itsenäistymiseen saakka, Juho Uutela kertoo.

Lapset ja nuoret tapaavat omia vanhempiaan kotiharjoittelun puitteissa.
—Voi olla myös tilanne, ettei kotiin voi mennä. Silloin vanhemmat tulevat tänne, Uutela jatkaa.

Jokaisella nuorella on oma huone, jossa on valmiina kaappi, sänky, yöpöytä ja työpöytä tuoleineen. Huonetta saa sisustaa toiveittensa mukaan ja tekstiilejä vaihtaa. Jatkossa Luotsiväylän pihaan tehdään pelikenttä ja keinuja sekä istutetaan puita. Kerran viikossa yksikössä on siivouspäivä, jolloin oma huone siivotaan ohjaajan avustuksella. Sänky pedataan ja vaatteet nostetaan lattialta päivittäin.

—Opettelemme talossa rutiineja aikuisjohtoisesti. Ohjaajat tekevä päivittäisen kotiruoan ja lapset voivat olla sen tekemisessä mukana, Uutela sanoo.
Liedon Asemanseudulla ei ole juuri aktiviteetteja nuorisolle. Miten se vaikuttaa yksikön arkeen?
—Luonto on lähellä. Autoilemme sinne, minne tarvitsee. Erityisyksikön kannalta on myös hyvä, ettei täällä ole liikaa mitään, Uutela kertoo.

Erityisyksikön ero on, että henkilöstömitoitus on siellä suurempi.
—Lapsen oma oireilu on enemmänkin sijoituksen syynä. Haluamme nähdä jokaisen lapsen tärkeänä omana yksilönään ja tarjota hänelle kokemuksia, jotka lapsena jäivät saamatta, Uutela sanoo.
—Jo halaus voi olla asia, jota hän ei ole tottunut saamaan, Oikarainen jatkaa.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.