Urheilu | 23.06.2022 06:57

Lukkari-Jukola kokosi suunnistuskansan Mynämäkeen

  • Lauantai-iltana Jukolan startissa oli mukana vajaat 1.700 joukkuetta. Tapahtuman järjestämisestä vastasivat Liedon Parma ja Mynämäen Suunnistajat.

  • Suunnistuksen moninkertainen maailmanmestari Liisa Peltola ja Liedon Parman suunnistusjaoston puheenjohtaja ja Lukkari-Jukolan talouspäällikkö Jukka Taimisto poikkesivat Jukolan lähdön jälkeen tauolla. Jukola-keikkoja molemmille on kertynyt yli 50.

  • Ruskolaiset Niina Pekkala (vas.), Valtteri Haavisto, Markus Forsberg, Tommi Forsberg ja Risto Anttonen eli viisi seitsemäsosaa Askeleen Edellä -joukkueesta. Joukkueen neitsyt-Jukola päättyi keskeytykseen.

  • Lietolainen Henna Vuori oli yksi Lukkari-Jukolan 1.500:sta talkoolaisesta.

Mynämäki Kun 30.000 ihmistä kokoontuu noin 25 hehtaarin kokoiselle alueelle ja päälle kaadetaan toista kymmentä millimetriä vesisadetta, luulisi lopputuloksena olevan mutainen kaaos. Toista on suunnistuskansan kanssa. Lauantaina Mynämäellä järjestetty Suomen suurin urheilutapahtuma Lukkari-Jukola vedettiin läpi tyylikkäässä järjestyksessä. Perjantain ja lauantain välisenä yönä alkanut vesisade jatkui pitkälle lauantaihin, taukosi illaksi ja alkoi uudestaan vähän sen jälkeen, kun ensimmäiselle osuudelle oli startannut vajaat 1.700 joukkuetta.

Vesisateelta katoksen alle suojautui kisojen talouspäällikkö, lietolainen Jukka Taimisto. Liedon Parman ja Mynämäen Suunnistajien yhdessä järjestämä Jukola on kasvanut myös taloudeltaan miljoonaluokkaan.

—Suurimmat menot koostuvat lisenssimaksuista suunnistusliitolle ja Jukolan tavaramerkin omistavalle Kaukametsäläiset ry:lle, tuotantoyhtiölle maksettavista televisiointikorvauksista ja totta kai myös kisainfran rakentamisesta. Tulopuoli katetaan yhteistyösopimuksilla ja osallistujamaksuilla. Nyt näyttää siltä, että plussalle jäädään, Taimisto kertoi.

Voiko järjestäjä päälähdön jälkeen jo huokaista helpotuksesta?

—Odotetaan nyt vielä tuloksia. Toivottavasti kaikki menee kisan aikana hyvin. MS Parman edustusjoukkue on mukana kisan järjestelyissä, eikä Jukolan järjestävä ei perinteisesti osallistu varsinaiseen kilpailuun. Jännitettävää on siis vähemmän, 53:tta kertaa putkeen Jukolassa mukana ollut Taimisto sanoi.


Talkoolaisilla hyvät olot


Vaikka rahaa tarvitaan paljon, tärkein resurssi vuosia kestävissä kisajärjestelyissä ovat vapaaehtoiset talkoolaiset. Tänä vuonna talkoolaisia oli mukana noin 1.500. Lietolainen Henna Vuori oli mukana lähinnä mielenkiinnosta.

—Onhan tämä hauska kokemus! Oma suhteeni suunnistamiseen on lähinnä Satarasteilta, jossa olemme käyneet pojan ja isäni kanssa, Vuori kertoi.

Vuori antaa kiitosta kisajärjestäjälle talkoolaisten laadukkaasta perehdyttämisestä ja opastamisesta. Oma tehtävä oli selvä: karttojen jako kilpailijoille lähdössä ja karttojen vaihdon seuranta kisan aikana.

—Saakelin jännittävää! Lähdössä oli valtavasti ihmisiä ja mahtava tunnelma. Eikä kukaan yrittänyt huijata.


Suunnistajat ovat metsän eläimiä


Talkoolaisen tittelillä Lukkari-Jukolaan osallistui myös lietolainen Liisa Peltola, yksi suomalaisen suunnistuksen legendoista. 1970-luvulla Venlojen juoksun kahdesti voittanut Peltola tituleerasi itseään tällä kertaa ”virattomaksi siivoojaksi”.

—Jukolasta on vuosikymmenten ajalta kaiken kaikkiaan mahtavia muistoja. Tänne kokoontuvat kaikki suunnistuksen ystävät, eivät pelkästään kilpailijat, Peltola kertoo.

Minkälainen heimo suunnistajat oikein on?

—No, suunnistajat ovat tietynlaisia metsän eläimiä! Hirveän solidaarisia, sopeutuvia ja huumorintajuisia. Suunnistajat eivät ole tiukkapipoja, vaan osaavat nauttia elämästä, suunnistuksesta ja luonnosta. Sitä minäkin nykyään teen, nautin metsissä kulkemisesta. Kisalisenssiä en ole enää ostanut, Peltola kuvailee.

 

Suunnistusta voi opiskella vaikka Youtubesta

Lukkari-Jukolaan osallistui kaikkiaan lähes 1.700 seitsemän hengen joukkuetta. Eturivin joukkueet koostuvat ammattilaisista, mutta tärkeä osa Jukolan taikaa ovat harrastajajoukkueet. Lähtöpaikalla omaa vuoroaan numerolla 1.462 odotti ensikertalainen ruskolaisjoukkue.

—Ajatus lähti siitä, että isäni (Christer Forsberg) juoksi ensimmäisen Jukolansa 70-vuotiaana. Ajattelin, etteivät lapset voi jäädä pekka pahemmiksi. Joukkueen kasasin kahdesta veljestä, puolisosta, naapurista, serkusta ja kaasosta, Niina Pekkala kertoo joukkueen kapteenin elkein.

Nimeksi kaavailtiin ensin Harhaanjohtajia, mutta kun kisapaidoiksi saatiin Paavo Nurmi Maratonin sponsoripaidat, nimikin vaihtui.

—Nyt olemme Askeleen Edellä, virallisesti Paavo Nurmi Festival 1.

Kellään joukkueen jäsenellä ei ole suunnistustaustaa, mutta muuta urheilutaustaa kyllä löytyy. Jukolaan joukkue valmistautui kiertämällä Lähirasteja, katsomalla Youtube-videoita, yhteisillä juoksulenkeillä ja Jukolan harjoitusrasteilla. Tavoitteena oli vähintään onnistunut maaliinpääsy.

—Mutta kun lappu laitetaan rintaan, niin sykkeet nousevat. Kisoissa mennään aina täysillä, oli laji mikä vain, Markus Forsberg painotti.

Kisan aikana ruskolaistiimi onnistui ensimmäisillä osuuksilla erinomaisesti. Lähtönumerolla 1.462 lähtenyt joukkue oli viidennessä vaihdossa jo sijalla 1.061. Joukkueen ankkuri joutui kuitenkin perumaan osallistumisensa viime hetkellä, ja Jukolan sääntöjen mukaan joukkue hylättiin.

Valtteri (Haavisto) juoksi toisessa Paavo Nurmi Festivalin joukkueessa menestyksekkäästi, kun heille tuli loukkaantuminen. Harmittaahan se, mutta ensi vuonna yritetään Porvoossa uudelleen, Niina Pekkala kertoi kisan jälkeen.

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.