Paikalliset | 12.01.2023 11:17

Lounasta keskellä lentokenttää

Lounasta keskellä lentokenttää

Turun lentokentällä lounasta tarjoava Turku Café on pullollaan asiakkaita maanantai-iltapäivänä. Heille maistuu buffet-lounas, joka tällä kertaa viikonlopun jälkeen tarjoaa leivitetty broileria ja maalaisranskalaisia kurkkumajoneesilla, tulista metvursti-tomaattipastaa sekä kasvispihvejä ja kermaviilikastikkeella. Lounas muodostuu aina kahdesta lämminruokavaihtoehdosta ja salaattipöydästä. Kasvisruokavaihtoehdon saa keittiöstä, mikäli sitä ei ole päivän listalla.

—Maanantai on viikon hiljaisin päivä, ravintolapäällikkö Marjo Leino toteaa ja saa toimittajan pälyilemään ympärilleen epäuskoisesti. Ravintolan kaikki asiakaspaikat ovat täyttyneet.

Leinon mukaan lounastajia käy päivässä keskimäärin 250 henkeä. Torstain hernekeitto- ja pannukakkulounaalla ylletään 300:aan asiakkaaseen.

Lounasravintola vetää puoleensa ruokailijoita etenkin lähialueiden yrityksistä, Turun keskustasta kuin myös liikkuvista viranomaisista. Lounaalle saavuttaessa lounastajat voivat jättää autonsa lentokentän eteen kiekkopaikalle ja niiden ollessa täynnä käyttää lentokentän parkkialuetta ilmaiseksi.

—Teemme kaiken itse lihapullista ja muusista alkaen ja välttelemme eineksiä. Vaikka raaka-aineiden kustannukset ovat nousseet, ei laadusta tingitä, Leino kertoo.

 

Pandemia hiljensi kentän

Marjo Leino kertoo lentokentän olevan rauhallisempi työympäristö kuin ennen. Aikana ennen koronaa elettiin nousukiidossa ja lentoja ja lähtöjä riitti Turussa nykyistä enemmän. Nyt lentokentän aulan valotaulussa näkyy, että maanantain aikana lähtevät lennot Maarianhaminaan, Tukholmaan ja Las Palmasiin. Turusta voi myös lentää Puolan Gdanskiin ja Italian Roomaan.

—Kentän alakerrassa toimii lentoyhtiö
WizzAir, jolta on lähes joka päivä lähtöjä. Turku Cafélla on lentokentän yläkerrassa kaksi ja alakerrassa yksi ravintola. Toinen yläkerran ravintoloista sekä alakerran ravintola ovat niin sanottuja kentän ”puhtaan puolen” transit-ravintolaa, jotka palvelevat asiakkaita lähtevien lentojen mukaan.

Lounaspaikka katutasossa on avoinna vain arkisin kello 10.45—13.15.

Turku Café on osa SSP-konsernia, joka toimii matkustusympäristöissä 37 maassa.

—Helsingin kentällä lähes kaikki ravintolat ovat SSP Finlandin ravintoloita. Itse vastaan Turun ravintolan lisäksi myös Oulun ja Rovaniemen paikoista, Leino kertoo.

 

Kansainvälinen ilmapiiri

Turkulainen Leino on pyörittänyt ravintolaa nyt kolme ja puoli vuotta — hän aloitti siis juuri ennen koronapandemiaa.

Näin ollen koronasulut ja maskipakot kentällä tulivat aikanaan tutuiksi. Lentokentän ravintolan pitää myös luonnollisesti olla valmis kansainvälisiin asiakkaisiin.

—Paljon kahvilasta kysellään kaikenlaista. Esimerkiksi mitä asiakkaan lentolaukku painaa ja pyydetään suosituksia Turun nähtävyyksistä ja ravintoloista.

Lähtevälle lennolle moni nappaa mukaansa kahvilasta smoothien, naposteltavaa, sämpylää tai pitsaa.

Entä mikä käy matkaajille erityisesti kaupaksi lounaan ulkopuolella?

—Skumppa, olut ja viini. Ja magneetit, joissa on Suomen lippu.

 

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.