Urheilu | 11.04.2024 13:42

Lietohallilla treenattiin taekwondon opein

Lietohallilla treenattiin taekwondon opein

Lietohallissa järjestettiin viime lauantaina Liedon ja Auran taekwondoseuran isännöimä päiväleiri. Kamppailulajin eri-ikäiset harrastajat treenasivat tanssisaliin kootulla tatamilla.

—On siinä toki haastetta, kun paikalla on niin eri ikäisiä ja -tasoisia harrastajia. Mutta aina löytyy sellaista treenattavaa, joka sopii kaikille, sanoo leirillä opettajana ollut Krista Mäkinen.

Samaa mieltä on Liedon ja Auran taekwondoseuran hallituksen puheenjohtaja Jarno Larkovuo. Monipuolisuus on rikkaus. Nuorimmat leiriin osallistuneet olivat yhdeksänvuotiaita, osa taas oli mustan vyön omaavia pitkään lajia harrastaneita aikuisia.

—On hienoa, että saadaan kerättyä taekwondokansaa yhteen, Larkovuo sanoo.

Leiri oli avoin: siihen osallistui taekwondon harrastajia myös Kaarinasta ja Raumalta. Mäkinen opetti perus- ja liikesarjatekniikkaa, Larkovuo itsepuolustus- ja kamppailutekniikkaa, sekä muun muassa ottelutekniikkaa harjoiteltiin Niilo Korpioksan ohjauksessa.

—Monipuolisuus on ehdottomasti parasta taekwondossa, Larkovuo toteaa. Laji on paitsi sosiaalinen ja fyysinen myös henkinen.

—Taekwondossa on tärkeitä henkiset arvot, kuten nöyryys, kunnioitus ja vaatimattomuus. Ajatuksena on löytää, kuten elämässä yleensäkin, henkistä ja fyysistä tasapainoa.

Taekwondo on alkujaan korealainen kamppailulaji. Vuodesta 2000 se on kuulunut olympialaisten lajikirjoon.

 

Elinvoimasta pidetään kiinni

Krista Mäkinen aloitti taekwondoharrastuksen Liedossa vuonna 1991.

—Lopettelin niihin aikoihin hiihtouraa. Kamppailulajit olivat aina kiinnostaneet ja päätin kokeilla, kun sattumalta omalla paikkakunnalla alettiin tarjota taekwondoa. Silloin harjoiteltiin Manttaalilla, Mäkinen taustoittaa.

Sen jälkeen uraa taekwondon parissa on kestänyt jo yli 30 vuotta. Mäkinen on tuttu muun maussa arvokisamenestyksestään.

Nykyään Liedossa taekwondotreenit järjestetään Taatilan yläkoululla ja Jokilaakson koululla, seuran Auran pään harjoitukset pidetään yhtenäiskoululla.

—Seura on elinvoimainen. Meillä on seitsemät treenit viikossa, rekisteröityjä jäseniä 87, Jarno Larkovuo kertoo.

Toki olisi hienoa, jos Liedossa olisi selkeä harjoituspaikka kamppailulajeille.

—Tällä hetkellä kuljetan käytännössä seuran varastoa autoni takaluukussa, Larkovuo naurahtaa.

Vakioharjoitusten lisäksi Liedon ja Auran taekwondo pyrkii järjestämään nyt pidetyn leirin kaltaisia tapahtumia pari kertaa vuodessa. Alustavan suunnitelman mukaan seuraava leiri olisi syksyllä ja kolmas joulun tienoilla.

Perhetoimintaa seuralla ei ainakaan toistaiseksi ole. Järkevää on totta kai perehtyä lajiin pienestä pitäen, Larkovuo toteaa.

—Kuten muussakin: kun nuorena oppii, sen vanhana taitaa. Lajin aloittamiselle ei kuitenkaan ole ikä- tai kuntoesteitä, tavoitteet ja motivaatio ratkaisee.

Toiminnan laajentaminen vaatii aktiivisia lajisydämiä, vapaaehtoisia. Ohjaajia Liedon ja Auran taekwondoonkin toivottaisiin lisää.

Viime syksynä puheenjohtajana aloittanut Jarno Larkovuo haluaa kasvattaa jäsenmäärää, tuoda seuralle paikallista ja miksei valtakunnallistakin näkyvyyttä.

—Yhdessä me kaikki seuran jäsenet, ohjaajista aloittelijoihin, teemme tärkeää työtä. Tähtäimenä on, että seura säilyy elinvoimaisen, hän kiteyttää.

—Ja jos joku haluaa alkaa kilpailla, tulee häntä tukea mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman yksilöllisesti.

Larkovuo kokee yleensäkin tärkeäksi vahvistaa lietolaista liikuntamahdollisuuspalettia. Hän itse on harrastanut taekwondoa parikymmentä vuotta, ja myös vaimo ja jälkikasvu ovat lajissa mukana.

—Taekwondo on antanut itselle paljon. On kiva, kun nyt sitä hyvää pystyy antamaan takaisin, Larkovuo toteaa.

Maria Suomi

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.