Paikalliset | 29.12.2022 08:42

Legendaarinen punakone sai uudet kääreet

Legendaarinen punakone sai uudet kääreet

Eetu Välimäki ja Lauri Korhonen myyvät raketteja Jäkärlän K-Marketilla.

Uudenvuoden ilotulitekauppa käy tutulla kaavalla. Myyntitiskillä komeilee patoja ja rakettipaketteja, etiketeissä luvataan näyttäviä valosuihkuja ja kipakkaa rätinää.

—Muutamia uutuuksia on nyt valikoimassa. Sitten on muutamia raketteja, jotka ovat uusilla nimillä. Niihin on tehty vähän päivityksiä, kertoo K-Market Jäkärlässä Rakettitukun myyjinä olevat Eetu Välimäki ja Lauri Korhonen.

Yksi kasvojenkohotuksen kokenut ilotulitepata on Ninja, joka tunnettiin aiemmin nimellä Punakone. Vallitsevassa maailmantilanteessa raketista hävitettiin Neuvostoliitto-viitteet. Nimenmuutoksen lisäksi kääreistä poistettiin kuvat sirpistä ja vasarasta.

Kempeleläisen Rakettitukun ilotulitteet valmistetaan Kiinassa ja niiden ulkoasut Suomessa.

—Rakettien lisäksi myymme suojatarvikkeita: patatelineitä ja suojalaseja. Lasit ovat nykyään pakolliset, Välimäki muistuttaa.

 

Roskaa ja rahan kulutusta

Vahtolaisessa Pöhö-Arolan perheessä on perinteisesti ostettu raketteja vuoden vaihteen juhlintaan. Tänä vuonna tehdään kuitenkin toisin.

—Emme osta tällä kertaa omia raketteja, vaan menemme katsomaan Vahdon VPK:n järjestämää ilotulitusta. Samalla päästään nauttimaan Vahdon yhteisöllisyydestä. Vahdolla on niin mahtava yhteishenki, Sari Pöhö lisää.

Yksi syy, miksei raketteja haluta itse ampua, on roskat.

—Emme haluta tällä kertaa räiskiä omaa takapihaa täyteen roskia. Seuraavana päivänä on meinaan sitten aikamoista aar-
teenetsintään, jotta saadaan kerättyä rakettiroskat pois. Ja silti niitä tulee vielä kesälläkin nurmikkoa leikatessa vastaan.

Lisäksi raketit ovat vuodesta toiseen aika samoja — ellei niihin sijoittaisi monia satasia, Pöhö sanoo.

—Kyllä raketteihin saisi kulumaan paljon euroja. Tänä vuonna me taidamme laittaa ne rahat Fortumille.

Kaarinalaiset kaverukset Lauri Korhonen ja Eetu Välimäki myyvät raketteja nyt ensimmäistä kertaa. Tuotteet ovat kyllä molemmille hyvinkin tuttuja entuudestaan, oleellinen osa uudenvuodenjuhlintaa.

Mutta miten on tällä kertaa: kun ensin myy viisi päivää raketteja, jaksaako niitä enää itse lähteä räiskimään?

—Totta kai jaksaa, nuoret miehet lausuvat yhdestä suusta.

—Täytyy niitä itsellekin saada. Ja komeammat raketit täytyy hankkia itselle kuin mitä naapurilla on.

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.