Paikalliset | 21.04.2022 07:57

Lastenvaatteita myyvä Secönd avautuu kesällä Lietoon

  • Suvi Örnmark, sylissään seitsemän kuukauden ikäinen tytär Miisa. Taustalla oleva kiinteistö täyttyy heinäkuussa lastenvaatteista, kun Secönd avaa ovensa.

Lieto Käytettyjä lastenvaatteita myyvä Secönd avaa ovensa heinäkuussa Liedon Pop-Pankin pääkonttorirakennuksessa tyhjillään olevaan liiketilaan terveyskeskusta vastapäätä Hyvättyläntielle. Vaikka avajaisiin on vielä kuukausia, on tieto liikkeen saapumisesta synnyttänyt sosiaalisessa mediassa positiivisen kuhinan.

—Kun kerroin paikallisessa Facebook-ryhmässä perustavani second hand -liikkeen lastenvaatteille, sain päivitykseen satoja tykkäyksiä sekä viestejä. Moni kyseli yrityksen toimintatavasta, liikkeen yrittäjä, lietolainen neljän lapsen äiti Suvi Örnmark kertoo.

Hänelle liikkeen toimintafilosofia on tärkeä.
—Ehjää, puhdasta ja nykyaikaista lastenvaatetta.

Hän koki Liedon olevan loistava paikka liikkeen perustamiseen.
—Täällä on jo valmiiksi älyttömän hyvä Facebook-kirppis, jossa tavaraa liikkuu. Myös hintataso on edullinen ja haluan pitää sen liikkeessänikin sellaisena.

Facebookissa lastenvaatteiden myyminen vaatii kuitenkin viitseliäisyyttä. Vaatteista otetaan kuvat, niitä mittaillaan, sovitaan kaupoista ja kuljettamisista ja pohditaan millainen maksutapa on sopiva. Toisinaan vaatteita unohdetaan noutaa lapsiperheen kiireiden keskellä.

Kivijalkaliikkeen perustaminen tuo helpotusta ongelmaan.
—Ostan tavaraa suoraan asiakkailta sisään. Vaatteet ovat liikkeessä kokoluokittain esillä. Jos lapselle tarvitsee vaikka 86-koon ulkotakin, saa sen suoraan saman kokoisten vaatteiden rekistä, Örnmark selvittää.

Sisäänostamisen lisäksi Secöndissä on kymmenen itsemyyntipaikkaa. Kokoja liike ottaa vastaan 142 senttiin asti, mutta itsemyyntipöydissä voi myydä myös nuorten vaatteita.

Suvi Örnmark toivoo, että asiakkaat löytävät uuden liikkeen ja tavaran vaihtuvuus pysyy nopeana.
—Minulle voi tuoda vaikka kerralla vain pienen kasan vaatteita myyntiin, eikä niitä tarvi jemmata kotona ja odottaa, että ne mahtuvat seuraavalle lapselle.


Harvinaisuus maakunnassa


Neljän lapsen äitinä Suvi Örnmark tietää vaatemyynnin sudenkuopat.
—Liian pieni hinta harmittaa jälkikäteen ja liian kalliisti hinnoitellut vaatteet saa usein kantaa mukanaan takaisin kotiin.

Secöndin toimintaperiaatteen mukaan riski vaatteen myymisestä on siis kauppiaalla, joka ostaa ne suoraan asiakkaalta.
—Otan jo tässä vaiheessa vastaan tuotteita. Varsinainen varaston osto alkaa toukokuussa ja liike avautuu heinäkuussa, Örnmark kertoo.

Yrittäjä kertoo, että vaikka vastaavalla periaatteella toimiva second hand -liike onkin Varsinais-Suomessa harvinaisuus, ei hän silti ole keksinyt polkupyörää uudelleen.
—Vastaavia liikkeitä on esimerkiksi Porissa. Olenkin viestitellyt yrittäjien kanssa ja kysellyt aiheesta, hän kertoo.

Örnmarkin tausta ennen yrittäjäksi ryhtymistä on ollut hoitoalalla.
—Olen työskennellyt 16 vuotta hoitoalalla. Viimeiset viisi vuotta olen halunnut tehdä jotain muuta, hän sanoo.

Liikeidean ja paikan keksittyään, otti hän yhteyttä Turku Business Regioniin. ELY-keskuksen Perhevapaalta työelämään -hankkeen kautta hän on päässyt hyödyntämään yritysneuvojan ja uravalmentajan oppeja.
—Minulla ei ole kaupan alan koulutusta, mutta myyntityöstä puolestaan on. Lastenvaatteita olen myynyt sivutoimisesti jo kauan.

Lisäksi lastenvaatteet ovat Örnmarkin sydäntä lähellä.
—Rakastan niitä ja ne ovat minulle tuttuja. Saan nautintoa, kun seurailen niiden hintatasoa, tutkin alennusmyyntejä sekä vertaismarkkinoita. Muutenkin tykkään järjestää kierrätystapahtumia, hän kertoo.


Huomio sijaintiin ja aukioloaikoihin


Secönd-liikkeen sijainti oli Suvi Örnmarkin mieleen.
—Olen aiemmin työskennellyt naapurissa olevassa Sarastuksessa. Tiesin, että alue on hyvä. Lähellä ovat niin leikki- kuin liikennepuisto, neuvola ja kirjasto. Lisäksi liikkeen edessä on ilmaisia parkkipaikkoja ja bussipysäkki.

Savolaistaustainen yrittäjä lähtee kohti uutta innokkaalla asenteella ja on valmis kuulemaan asiakkaiden toiveita.

—Haluan, että liikkeen ilmeestä tulee raikas ja se on kaukana perinteisestä kirppiksestä. Liikkeeseen tulee myös imetysnurkkaus, vaipanvaihtopiste ja asiakas-wc. Vaatteiden lisäksi myyntiin tulee uusia tuotteita, kuten koruja, julisteita ja sisustustavaraa.

Secönd on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin.
—Näin Lietoon saadaan viikonloppuihin aktiviteettia. Toivon, että aukiolo otetaan ilolla vastaan. Ajatus on, että asiakas voi piipahtaa liikkeessä ja jatkaa siitä vaikka liikennepuistoon, pitsalle tai neuvolaan.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.