Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 31.08.2023 12:23
Kotouttamisohjelma hyväksyttiin, sapiskaa kaatopaikkaan liittyen

Varavaltuutettu Pauli Korgan (ps.) toivoi, että maahanmuuttajiin suhtauduttaisiin yksilöinä eikä yhtenä joukkona.
Rusko Kunnanvaltuusto hyväksyi Ruskon kunnalle uuden kotouttamisohjelman. Ohjelma antaa suuntaviivoja siihen, miten edistää maahanmuuttajia kotiutumaan Ruskolle ja yleensäkin suomalaiseen yhteiskuntaan.
Edellinen ohjelma oli tehty vuosiksi 2018—2021, ja se koottiin yhteistyössä Turun seudun muiden kuntien kanssa. Nyt kuntakohtaista ohjelmaa tehtiin muun muassa Ruskon kunnan johtoryhmän, seurakunnan sekä Varhan, TE-palveluiden ja Elyn edustajien kanssa.
—Ohjelman tavoitteena on tukea maahanmuuttajaa kokemaan olevansa yhteiskunnan täysvaltainen jäsen. Keskeistä on suomen kielen oppiminen sekä suomalaiseen yhteiskuntaan ja kulttuuriin tutustuminen. Tulee olla mahdollisuus opiskella, harrastaa ja tehdä työtä, kiteytti Ruskon kunnanjohtaja Kari Lehtinen.
Lehtinen muistutti, että Ruskolla on maahanmuuttajia vähän. Heistä suurin osa on entisistä Neuvostoliiton maista ja Ruotsista, ja pääosa on tullut Suomeen vapaaehtoisesti työn tai perhesuhteiden takia.
—Keskeisimpänä tähän vaikuttaa asuntotilanne. Kun ohjelmaa keväällä laadittiin, kunnalla ei ollut tuolloin tarjota asuntoja. Yksityisiltä tiedusteltiin vapaita asuntoja ja sitä kautta tarjolle tuli muutama, Lehtinen jatkoi.
Varavaltuutettu Pauli Korgan (ps.) kiitteli kotouttamisohjelmaa hyväksi, mutta toivoi, että maahanmuuttajat kohdattaisiin yksilöinä. Hän muistutti, että maahanmuuttajat eivät ole homogeeninen joukko, vaan jokaisella on omat tarpeensa, historiansa ja kulttuurinsa.
Valtuutettu Ismo Söderling (sd.) harmitteli ”asian harrastajana” nykyisen valtiovallan hallitusohjelmaa. Hän vertasi, että Vahva ja välittävä Suomi -hallitusohjelma sisältää 13 sivua perus- ja keskiasteen koulutuksesta ja 16 sivua maahanmuuton vastustamista.
—Hallitusohjelmassa on 54 kohtaa, joilla nykyistä maahanmuuttoa, turvapaikanhakua ja kotouttamista aiotaan ajaa alas. Eli siksi olen vähän skeptinen, onko pitkällä juoksulla tällä paperilla [Ruskon kotouttamisohjelmalla] mitään arvoa, Söderling totesi.
Ruskon kotouttamisohjelma hyväksytään kerran valtuustokauden aikana ja tarvittaessa tarkastetaan kerran vuodessa.
Hyvä hetki kuulla kuntalaisia
Kunnanvaltuuston kokouksen päätteeksi valtuutetut pääsivät avaamaan tuntojaan.
Jorma Rand (vas.) ihmetteli puheenvuorossaan oikeuteen päätyneitä Ruskon kunnan asioita. Hän esimerkiksi kummasteli, miten on mahdollista, että Kaharintiellä toimi vuosia luvaton kaatopaikka.
Ely-keskus teki Kaharintien kaatopaikasta esitutkintapyynnön, ja pari viikkoa sitten poliisi eristi alueen sekä otti sieltä maanäytteitä. Nyt tutkitaan, mitä jätteitä maahan on aikojen saatossa päätynyt ja miten kaatopaikkaa koskeva päätöksenteko on edennyt.
Kunnanjohtaja Lehtinen kiisti väitteet, joiden mukaan virkahenkilöstö ei olisi tehnyt kaatopaikan suhteen mitään. Hän muistutti, että kyse on pitkän aikavälin tapauksesta. Ensimmäiset jätteet paikalle vietiin jo mahdollisesti 1960-luvulla.
—Asia on hankala, mutta uskomme kuitenkin, että se saadaan selvitettyä. Katsotaan, mitä poliisiselvityksessä ilmenee, Lehtinen totesi.
Valtuutettu Marko Mäenpää (sd.) nosti syksyn alkajaiseksi esiin kunnan kiinteistöt — tai tarkemminkin niiden puutteen. Esimerkiksi kirjaston ja nuorisotilojen tulevaisuus on auki.
Mäenpää koki, että nyt olisi erinomainen paikka osallistaa kuntalaisia: ottaa heidät mukaan keskusteluun ja pyytää ideoita ja toiveita kiinteistöihin liittyen.
Seuraava Ruskon kunnanvaltuuston kokous järjestetään maanantaina 23. lokakuuta.
Maria Suomi
p, li { white-space: pre-wrap; }
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2023 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi