Paikalliset | 23.06.2022 07:03

Kaarinan perussuomalaiset haluavat Littoisista lisää elintilaa

Kaarinan perussuomalaiset haluavat Littoisista lisää elintilaa

Liedon ja Kaarinan kuntaraja on monin paikoin häilyvä. Tässä raja Uimarannantiellä/Järveläntiellä. Kuvan ylälaidassa näkyy Lietoa, alalaidassa ollaan Kaarinassa.

Littoinen Kaarinan kaupunginvaltuustoon jätettiin maanantaina valtuustoaloite, jonka ovat allekirjoittaneet neljä kaarinalaista perussuomalaisten kaupunginvaltuutettua. Aloitteessa esitetään, että Kaarinan pitäisi käynnistää neuvottelut Littoisten Liedon puoleisen osan liittämiseksi Kaarinan kaupunkiin.

Kaarinan ja Liedon kuntaraja kulkee tällä hetkellä Tehtaan kentän poikki ja lävistää Littoistenjärven suurin piirtein keskeltä. Kaakossa kuntaraja kulkee Pukkilan eritasoliittymän länsipuolella. Verkatehtaan alue, Tehtaanmäki ja Palomäki sekä Ohikulkutien läheiset uudemmat asuinalueet ovat Liedon puolella, mutta Kaarinan perussuomalaisten himoitsemia. Pinta-alaltaan 4,5 neliökilometrin alueella asuu yhteensä vajaat 2.000 ihmistä.

Perussuomalaisilla on Kaarinan valtuustossa kuuden hengen ryhmä, josta aloitteen allekirjoitti neljä valtuutettua: Hans Huttunen, Mårten Kvist, Terhi Wallenius ja Markku Agge.

Mårten Kvist, miksi näin?

—Tavoite on saada kuntaraja luonnolliseen kohtaan Ohikulkutielle, johon parhaillaan rakennetaan melkoista Berliinin muuria erottamaan Littoista muusta Liedosta, Kvist sanoo ja viittaa Ohikulkutien nelikaistaistamiseen.

Varsinaisia muita hyötyjä aluesiirrosta ei nähdä olevan: perussuomalaisten mukaan rahalla ei ole aloitteessa mitään roolia. Nykytilanteen huonot puolet liittyvät kaarinalaisten mukaan epäluonnolliseen kuntarajaan, eivät siis esimerkiksi Littoisten asukkaille tarjottaviin palveluihin.


”Ei mitään tolkkua”


Liedon kunnanvaltuuston perussuomalainen puheenjohtaja Juhani Pilpola kommentoi kaarinalaisten puoluetovereiden aloitetta napakasti.

—Eihän siinä ole mitään tolkkua. Yhtä hyvin voisi kysyä, pitäisikö kuntaraja siirtää Kaarinantiehen ja valtatie 1:een. Kannattaa muistella historiaa. 1950- ja 60-luvuilla samasta asiasta väännettiin kättä: ensin Kaarina halusi lisää alueita, joihin Lieto vastasi omilla vaatimuksillaan. Nokittelu loppui nopeasti, kun Turku esitti molempien naapurikuntien liittämistä itseensä, Pilpola sanoo.

Kaarinalainen Mårten Kvist on kuullut aiempien vuosikymmenten aluekiistoista.

—Ei tämä ole hyökkäys, vaan neuvottelujen avaus.

Uskooko Kvist, että aloite etenee ja neuvottelut kuntarajan siirtämisestä ja Liedon Littoisten liittämisestä Kaarinaan aloitetaan?

—Varmasti etenee, kyseessähän on valtuustoaloite. Totta kai Kaarinan kaupunki lähestyy Lietoa tässä asiassa.

Entä mitä Kvist ajattelee vastaehdotuksesta, jossa Liedon ja Kaarinan kuntaraja siirrettäisiinkin Kaarinantiehen ja moottoritiehen?

—Sitä pitää kysyä lietolaisilta!

Matti Lehtonen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.