Urheilu | 28.09.2023 12:47

Juniori Mennalle jo nyt aikuisten SM-mitali

Juniori Mennalle jo nyt aikuisten SM-mitali

Vahto Motocrossissa aikuisten tasolle täksi kaudeksi siirtynyt Aaro Menna jatkoi mitalikulkuaan, sillä vahtolainen oli mukana Turun Moottorikerhon SM-hopeaa kerhojoukkuekilpailussa voittaneessa ryhmityksessä.

Vasta 16-vuotias Aaro Menna kilpaili juuri päättyneellä motocrosskaudella maamme toisessa pääluokassa, eli MX2-luokassa 250-kuutioisella nelitahtisella Hondalla. Luokassa saavat ajaa 13—23-vuotiaat, mutta luokkaan pääsy edellyttää menestystä alemmalla tasolla ja MX2:n kärkisijat menevät tavallisesti täysi-ikäisille ajajille. Menna voitti alle 18-vuotiaiden kuljettajien MX125-luokan Suomen mestaruuden kaudella 2022 ja alle 15-vuotiaiden MXC/A-luokan SM-hopean vuonna 2021. Tällä kaudella Menna oli MX2-luokan SM-loppupisteissä kuudes, ja viime viikonloppuna hän pääsi nautiskelemaan Turun Moottorikerhon väreissä kerhojoukkueiden SM-hopeasta Vantaalla.

—Kerhojoukkuekisa on todella arvostettu. Siellä ovat yhdessä pyörät 125-kuutioisista 450-kuutioisiin ja kerhot laittavat mukaan parhaimmat kuskinsa. Kisa on kauden kruunu, Menna painottaa.

Turun Moottorikerhon näkökulmasta Mennan sekä raisiolaisen Miro Varjosen, 18, ja naantalilaisen Hermanni Koskisen, 18, saavuttama SM-hopea oli pitkän odotuksen täyttymys. Seura oli kolmen parhaan joukossa edellisen kerran kaudella 2004.

Nyt joukkueenjohtajana toimi kauteen 2019 kilpauransa päättänyt naantalilainen Miro Lehto, joka on Mennan ajo- ja kuntovalmentaja.

—Lehdosta on minulle todella paljon apua. En varmaan olisi ollut MX2-luokan SM-sarjassa edes kymmenen parhaan joukossa ilman häntä.

Kerhojoukkueiden Suomen mestaruuden uusi Orimattilan Moottorikerho ja SM-pronssin vei Vantaan Moottorikerho.

 

Ensimmäinen voitto

 

Kuuden osakilpailun SM-sarja alkoi Mennan osalta yskähdellen, sillä hän kaatui kauden avauserässä Tampereella eikä pystynyt osallistumaan toiseen erään. Loppukautena Menna ajoi pääasiassa eräsijoille 4—8. Viimeisessä osakilpailussa hän oli kahden erän yhteistuloksissa ensimmäistä kertaa palkintokorokesijalla kolmantena. Kerhojoukkuekilpailussa Menna voitti lauantaisen karsintaeränsä ja ajoi sunnuntain erissä viidenneksi ja neljänneksi.

Mennan etevimmät suoritukset osuivat haastaviin olosuhteisiin, joissa vesisateen pehmittämille radoille oli muodostunut pitkiä ajouria.

—Olen ajanut talvisin tuntikausia enduroa kotini lähellä. Siellä vedetään koko ajan ”spoorissa” [ajoura], minkä takia minun ei tarvitse miettiä crossiratojen uria.

Mennan haaveet ovat motocrossuran suhteen maltilliset.

—Ajattelen, että jos ajaisin ainakin pari vuotta MX2-luokkaa ja tulisin paremmaksi. Jatkan ajamista, jos crossi edelleen kiinnostaa. Jos ei, en aja väkisin.

Mennaa lähimpänä oleva Raision rata on turhan pieni totisempaan treenaamiseen, joten nuorukainen käy tavallisesti ajamassa Säkylässä, Kokemäellä, Jokioisissa ja Raumalla. Kilpailuviikkoina Menna ajoharjoittelee 1—2 kertaa viikossa ja jos viikonloppuna ei ole kilpailua, 3—4 kertaa. Ajokaudella viikkoon voi mahtua myös juoksulenkki. Talvella Menna ajaa lumienduroa viikonloppuisin ja harjoittaa kuntoaan 3—4 kertaa viikossa kuntosalilla, crossfitillä ja hiihtämällä. Uusi peruskuntokausi alkaa kuukauden kuluttua.

—Nyt olen vähän kuin lomalla, mutta talvella viikot menevät koulussa ja treenatessa. Silloin myös seuraan unisykkeitäni ja pyrin nukkumaan vähintään kahdeksan tuntia joka yö.

 

Nimi seinälle

 

Isänsä, äitinsä ja neljä vuotta nuoremman pikkuveljensä kanssa Vahdolla asuva Menna aloitti syksyllä talonrakentajan ammattitutkinnon suorittamisen Rasekossa Raisiossa.

—Iskälläni on rakennusfirma. Olen nähnyt sitä touhua ja se kiinnostaa. Koulumatkat kuljen kesällä ”kevarilla” ja talvet koppimönkijällä, Menna kertoo.

Urheiluun liittyen Mennalle pystyi myös heittämään legendaarisen kysymyksen: Paljonko menee Cooperin testissä?

—Meillä oli testi koulussa ja jos juoksi yli 3.000 metriä, sai nimensä seinälle. Juoksin 3.270 metriä.

Menna osallistuu Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettävään supercrosskilpailuun marraskuussa.

Marko Vihriä

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2024 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.