Uutisotsikot
Urheilu
Paikalliset | 20.05.2021 09:18
Hyvä laituri ei ole pelkkä laveri
Lieto on ehkä Suomen kuivin kunta, kirjaimellisesti. Vesistöalueita on pinta-alaan nähden niukasti. Silti Liedossa rakennetaan laitureita.
—Muutamalle hiekkakuopalle olen Liedossa laiturin tehnyt. Aloitin laiturihommat kohta parikymmentä vuotta sitten. Tämä on etenkin kesäisin mukavaa puuhaa, saa olla saaristossa ja ulkona, ilmarislainen Aleksi Kainulainen tiivistää.
Turun saaristo onkin Kainulaisen yrityksen, Tasokas Laitureiden päämarkkina-aluetta. Normaalisti laiturihankinta lähtee liikkelle asiakkaan yhteydenotosta: laituri tarttis saada.
—Menen aina paikan päälle. Yhdessä asiakkaan kanssa pohditaan, mikä on mahdollista ja mikä on järkevää. Monestikaan asiakas ei ole loppuun asti miettinyt laiturin käyttötarkoitusta ja vaatimuksia. Joihinkin rantoihin sopii parhaiten kelluva ponttoonilaituri, toisiin taas kannattaa tehdä kiinteärakenteinen laituri. Nykyään olen pääosin luopunut talveksi kuiville nostettavien laitureiden teosta. Ne ovat asiakkaiden kannalta turhan työläitä ja vaivalloisia. Laiturin pitää pysyä paikallaan myös jääkauden aikana, Kainulainen kuvailee.
Aikaisemmin kelluvien laiturien alle valettiin betoniponttooneja, nykyään Kainulainen käyttää mieluiten muoviputkiponttooneja.
Lehtikuusi entistä suositumpaa
Takavuosina laituri tehtiin kesämökille yleensä itse, ja moni ryhtyy urakkaan edelleen itse. Vuosien varrella Aleksi Kainulaiselle on tullut vastaan monenlaista rakennelmaa.
—Osa on oikein hyviä! Eihän laiturin teko mitään rakettitiedettä ole, mutta rannoissa, vesialueissa, sääoloissa ja käyttötarkoituksissa on eroja. Nykyään teen mieluiten vähän näyttävämpiä, tyyliteltyjä laitureita. Materiaalina on tavallisesti painekyllästetty puu, mutta itse tykkään käyttää lehtikuusta. Se kestää Suomen oloissa käsittelemättömänäkin hyvin aikaa.
Koronaepidemia on täyttänyt Kainulaisen tilauskirjat, kun ihmiset viettävät enemmän aikaa mökeillään. Laitureissa tämän hetken trendinä on ekologisuus, ja myrkytöntä lehtikuusta kysellään yhä useammin.
Kainulaisen yhden miehen laituritehdas toimii Liedon Mäkkylässä vuokratiloissa, ja pihalta näkee Hakulan Puun pihamaalle.
—Sieltä ostan käytännössä kaiken puutavaran. Olen huomannut, että laatu ja palvelu ovat kohdallaan. Sijaintikin on sopivasti kodin ja työpaikan välillä.
Koronaepidemian luoma rakentamisen ja nikkaroinnin buumi näkyy sahatavaran hinnoissa ja saatavuudessa. Kainulaisen asiakkaalleen lähettämästä laskusta suurin osa on kuitenkin työtunteja, joten asiakkaalle raaka-aineiden hinnannousu ei juuri näy. Urakoita laskiessa se toki pitää ottaa huomioon.
Kun uusi laituri on paikallaan mökkirannassa, siitä voi nauttia vuoden—pari ilman toimenpiteitä. Laiturin elinikää kannattaa pidentää huollolla ensimmäisten talvien jälkeen.
—Tärkeintä on laiturin öljyäminen melkein millä tahansa puunsuoja-aineella. Ilman öljyämistä kansilaudat tikkuuntuvat ja alkavat halkeilla muutamassa vuodessa, Kainulainen vinkkaa.
Tilaa Turun Tienoo
Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.
Ole ensimmäinen, joka kommentoi.
Kommentoi