Paikalliset | 13.10.2022 14:07

Hoitajat saivat sopimuksensa

Hoitajat saivat sopimuksensa

Kunta-alan ja hyvinvointialueiden työehtosopimusneuvottelut on saatu päätökseen ja kaikki työtaistelutoimet ovat päättyneet. Tehyn Härkätien ammattiosaston pääluottamusmies, lähihoitaja Satu Mäki sekä varaluottamusmies sekä ammattiosaston puheenjohtaja, sairaanhoitaja Pia Kauhanen kertovat, että saavutettu sopimus on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan.

—Tyytymättömyys liittyy siihen, että palkkojen lopullista korotusta joudutaan odottamaan vuoteen 2027 saakka. Jäsenet odottivat, että ne näkyisivät palkassa heti. Kolmesta viiteen vuoteen on pitkä aikaväli odottaa, Satu Mäki sanoo.

Tehyn mukaan korotusten yhteisvaikutuksen on sopimuksessa kerrottu olevan vähintään 17,3 prosenttia.

—Rahaa kaikki odottivat, kun palkat ovat pienet. Kun yhdellä palkalla pitää tulla toimeen, joutuvat monet tekemään työnsä ohessa lisätöitä ja keikkaa muualla, hän jatkaa.

—Myös muutamissa päiväkodeissa oltiin pettyneitä, että sopimus ei ulotu varhaiskasvatuksen piiriin, Pia Kauhanen lisää.

Sopimuksessa hyvänä elementtinä hoitajat näkevät yleistyöaikaan tulleen joutuisan ruokailun. Ennen hoitajat söivät työpaikalla omalla ajallaan.

Henkilökunnan vaihtuvuus kuormittaa

Hoitajien työtaistelua seurattiin pitkään mediassa. Suojelutyön neuvottelut nostivat Satu Mäen mukaan suurimman kohun, kun alettiin puhua hoitajien pakkolaista. Samalla lakko-oikeus vietiin. Työkiista ei Mäen ja Kauhasen mukaan näkynyt niin paljon perusterveydenhuollossa, mitä esimerkiksi sairaalamaailmassa.

—Hengessä oltiin silti mukana. Emme tehneet vuoron vaihtoa tai ylitöitä, Satu Mäki sanoo.

—Ja ne, jotka lipsuivat, kertoivat, että tarvitsevat rahaa ja toista työtä. Kun ensimmäiset syksyn sähkölaskut tulevat, ymmärtävät kaikki, miksi he tekivät niin, Pia Kauhanen jatkaa.

Molemmat luottamusmiehet kertovat, että yksityisten rekrytointifirmojen kautta keikkailevien hoitajien palkka on parempi, eikä se auta pitkällä tähtäimellä vallitsevaan henkilöstöpulaan. Pitkin vuotta terveyskeskuksissa on totuttu osa-aikaisiin ja keikkaileviin hoitajiin. Rekrytointifirmat maksavat parempaa palkkaa kuin vakituisissa työsuhteissa. Kun vakituisia paikkoja ei saada täytettyä, kärsii esimerkiksi hoitotyön kehittäminen. Potilasturvallisuus saattaa myös vaarantua henkilökunnan suuren vaihtuvuuden vuoksi.

Tuleva hyvinvointialue yhä kysymysmerkki

Tammikuussa edessä häämöttää hyvinvointialueelle siirtyminen.

—Hyvinvointialueen potilaat hoidetaan kuten ennenkin, mutta esiin on noussut kysymyksiä, saammeko palkkamme ajoissa. Ilmeisesti jatkossa hyvinvointialueen hallinto tulee olemaan Loimaalla ja käytännön toimista emme tiedä vielä mitään, Mäki kertoo.

—Esimerkiksi, miten vuodeosastolla toimitaan. Onko eri osastoilla erikoistuttu eri potilasryhmiin, vai ovatko kaikki potilaat sekaisin, hän selventää.

Kaikkiaan hoitajat ovat tyytyväisiä siihen, että työtaistelu saatiin päätettyä.

—Sote-sopimuksen johdosta me olemme jatkossa vahvempia neuvottelemaan. Tämä on vasta alkua ja tästä on hyvä jatkaa työn veto- ja pitovoiman lisäämiseksi tulevaisuudessa. On ollut hienoa olla mukana tekemässä sopimusta ja saada hoitajien ääni kuuluville ja tuoda esille jo vuosikausia hoitotyössä olleita ongelmia näkyviksi. Jatkossakin elämme mielenkiintoisia aikoja hyvinvointialueiden aloittamisen myötä, Satu Mäki päättää.

Ina Virtanen

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi
Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.7.2019 alkaen (sis. alv 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.