Paikalliset | 17.06.2021 08:43

Avoimet puutarhat kutsuu ihailemaan lietolaista puutarhaa

  • Leena Setälä Make-koiransa kanssa toivottavat puutarhaan tutustujat sunnuntaina tervetulleiksi.

  • Adalmina on parhaillaan kukinnassa Leena Setälän puutarhassa.

  • Alppiruusu kukkii. Leena Setälä suosii puutarhassaan pinkkejä, sinisiä ja valkoisia kukkia.

  • Kapealehtikalmia on varustettu nimikyltillä, jotta sunnuntaina Avoimet puutarhat -teemapäivään osallistuvat voivat helpommin tunnistaa puutarhan kasveja.

  • Omoshiro on japanilaisteemaan sopiva kasvi. Sen nimi tarkoittaa japaniksi mielenkiintoista.

  • Hyvinvoivat liljat odottavat vielä kukintaa.

  • Varjolilja odottaa vielä vaaleanpunaista kukinta-aikaansa.

  • Leena Setälän puutarha nousee ylös kallioista rinnettä. Jokaisella kasvilla on oma paikkansa kauniissa kasvupaikassa.

Lieto Avoimet puutarhat -teemapäivää vietetään jälleen sunnuntaina. Tänä vuonna mukana on lietolaisen Leena Setälän japanilaisia ja korealaisia vaikutteita saanut puutarha Agama. Intohimo puutarhan hoitoon on Setälän mukaan kulkenut suvussa.
—Äitini on ruusuharrastaja ja siskoni Ritva keskittyy tomaatteihin. Itse suosin koristekasveja. Tätä voisi kutsua kasvisuuntaiseksi mielialahäiriöksi tai hortomaniaksi, Setälä sanailee.
Hän osallistuu teemapäivään tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Viime vuonna tapahtuma tuli kuitenkin jo tutuksi siskon avatessa puutarhansa ovet tomaattien kasvatuksesta kiinnostuneille.

Puutarhuri johtaa kasvua

Leena Setälän talo sijaitsee Teijunmäessä kallioisella tontilla. Omakotitalon piha rajautuu kallion päällä häämöttävään havumetsään, joka luo valoisan ja lehtomaisen tunnelman puutarhan ylle. Näin ollen puutarhaan onkin luotu siirtymä rakennetusta puutarhasta luonnontilaiseen metsään.
Etenkin perennat ja pensaat ovat runsaasti edustettuna Setälän takapihalla. Aukkopaikkoihin hän on istuttanut erilaisia saniaisia, kuten japaninhiirenporrasta sekä kuningassaniaista tai kotkansiipeä.
—Sen olen oppinut, ettei kasvia voi pakottaa mihinkään. Se jää sinne, missä se viihtyy, hän kertoo.
Aiemmin Savossa asunut Setälä kertookin, että neljä vuotta sitten Lietoon muuton myötä aiemmin totuttu kasvuvyöhyke vaihtui. Se tarkoittaa kasvukauden pituutta ja lämpösummaa, joita kasvi tarvitsee elinkaareensa. Muutos mahdollisti sen, että hän pääsi kokeilemaan aivan erilaisten kasvien istutusta.
—Magnolia kukki kahtena keväänä, mutta tästä talvesta se ei tykännyt ja kuihdutti nuppunsa. Magnolian kasvatukseen ei Savossa ollut lainkaan mahdollisuuksia.
—Oikeastaan minulla on vain kaksi rajausta. Ei nurmikkoa ja väreinä valkoinen, pinkki ja sininen, hän kertoo.
Tärkeintä puutarhaharrastuksessa on vapaus, itse tekeminen ja oman sielunmaiseman luominen.
—Olen koulutukseltani kirurgi. Plastiikkakirurgin työssä suunnitellaan, miten esimerkiksi kehon puutteita korjataan. Tekijällä on vastuu tehdä työ viimeisen päälle oikein. Puutarha on rennompi tapa toteuttaa omia näkemyksiä, vastuu lopputuloksesta on vain itselle. Puutarha opettaa myös, että kaikkia asioita ei voi korjata yhden kasvukauden aikana, Setälä sanoo.
—Maaperän on oltava kasveille otollinen ja olosuhteiden täytyy olla niille sopivat. Puutarhuri on johtaja, joka mahdollistaa kasvun ja saa aikaan oikeat olosuhteet, hän jatkaa.

Japanilainen puutarha viehättää

Japani ja Korea ovat selkeästi antaneet vaikutteita puutarhaan. Setälän tekemät kiviportaat, japanilaiset pensaat ja puut sekä bambuinen vesiputki sopivat teemaan.
—Japanilaisessa puutarhassa on kulttuurihistoriaa ja symboliikkaa. Kävimme lasten kanssa muutama vuosi sitten Japanissa ja vierailimme eri puutarhoissa, hän kertoo.
Leena Setälän mukaan japanilaisten ja suomalaisten luontosuhteessa onkin yllättävän paljon samankaltaisuuksia.
Talon etupihalle kotipuutarhuri on istuttanut vaahteraa sekä kirsikka- ja luumupuita, jotka ovat saavuttamassa satoiän. Perennapenkit ovat puolestaan korkealla, jotta niitä on helppo hoitaa ja selkä säästyy turhilta kumartumisilta. Penkin kasvit ovat vielä nupullaan ja runsaan viikon kuluttua Setälä arvelee sieltä paljastuvan lähes 80 pionin kukkaa.
—Harmonia on tärkeää. Kasvit eivät saa olla liian tiheästi istutettuina. Luonto määrittää kasvin luonnollisen koon, itse pyrin jättämään sille jo istuttaessa riittävän tilan, hän kertoo.
Etupihan perältä paljastuu vielä 25 eri tomaattilajikkeen hyötypuutarha, joka kylpee auringossa autotallin takaseinää vasten.
—Minulla on laskujen mukaan 151 monivuotista puuta, pensasta tai perennaa, kymmeniä sipulikukkia sekä tomaatteja. Kaiken kaikkiaan lajikkeita on yli 200.
Puutarhaharrastuksessa hän näkee lääkärinä myös runsaasti terveyshyötyjä.
—Hyötyliikuntaa sekä yhteys vihreään luontoon, joka on perustarve. Verenpaine laskee, kun näkee vihreää. Tämä perustuu yli 10.000 vuotta vanhoihin liskoaivoihin, jotka tunnistavat vihreän värin turvaksi. Missä on vihreää, on myös vettä, joka tarjoaa elämälle edellytykset, hän kertoo.
Avoimet puutarhat -päivään Leena Setälä lähtee iloisin mielin. Teijunmäki 3 avaa ovensa sunnuntaina kello 12—17 välillä yleisölle.
—Sosiaalisen eristäytymisen jälkeen on kiva tavata ihmisiä ja jakaa omia kokemuksia, hän sanoo.

Ina Virtanen
 

Ole ensimmäinen, joka kommentoi.

Kommentoi




Näköislehti

Tilaa Turun Tienoo

Tilaushinnat 1.1.2025 alkaen (hinnat sis. alv. 10 %) Valitse haluamasi tilausvaihtoehto alta! Irtonumeromyynti Turun Tienoon toimituksesta tai näköislehtenä: www.lehtiluukku.fi-sivujen kautta.